Ana içeriğe atla
ZT
Öğr. Gör. Dr. Zeyneb Betül TAŞKIN
Çeşmelerden bardağın doldurmadan kor isen, Bin yıl anda durur ise kendi dolası değil. (Yunus Emre)



Biyografi

Lisans (2011) derecemi Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, yüksek lisans (2014) derecemi ise aynı fakültede Din Felsefesi alanında ‘’İmkân Kanıtı ve Yeter Neden İlkesi’’ adlı tez çalışmam ile aldım. Claremont Graduate University – Felsefe bölümünde ikinci yüksek lisansımı (2016) bitirdim. Doktoramı (2023) Indiana University Bloomington’da Ortadoğu Dilleri ve Kültürleri bölümünde İslam felsefesi ve kelam çalışmaları odağında ana dal; Felsefe bölümünde yan dal yaparak tamamladım. ‘’Occasionalism, Free Will, and the Problem of Evil’’ başlıklı tezimde ilahi inayet bağlamında özgür irade problemine bir çözüm önerdim. Tez çalışmamda kelam geleneğindeki ilahi kudret, özgür irade ve kesb teorisi tartışmalarını güncel din felsefesi tartışmaları içerisinde değerlendirmeye gayret ettim. Bu bakımdan doktora sırasında yaptığım araştırmalar ve ilgi alanım hem din felsefesi hem de kelam alanı başta olmak üzere İslam düşüncesini kapsamaktadır.


Araştırma Alanları

Metafizik, Din Felsefesi, Kelam, Erken Modern Dönem Felsefe.

 

Çalışmayı Düşündüğüm Konular

 

İslam ve evrim.

Epistemik sorumluluk.


Verdiği Dersler

Din Felsefesi II


Video ve Görseller

Arş. Gör. Şuheda Belkıs BARAK



Biyografi

Araştırma Alanları

Din Psikolojisi

Maneviyat Araştırmaları


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Öğr. Gör. Dr. Mahmut Yusuf MAHİTAPOĞLU



Biyografi

Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Doç. Dr. Mehmet ÇAKIRTAŞ
Doç. Dr. Mehmet ÇAKIRTAŞ

İlk Dönem İslam Tarihi ve Bektaşîlik alanında çalışmaları bulunmaktadır.




Biyografi

 

Mehmet ÇAKIRTAŞ (Doç. Dr.), 1997 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı İslam Tarihi bölümünde Yüksek Lisans programına başladı. 2001 yılında “Dört Halife Dönemi Savaş Esirlerinin Durumu” başlıklı teziyle Yüksek Lisansını, 2007 yılında ise “Emeviler Dönemi Şiddet Hareketleri” adlı teziyle de Doktorasını tamamladı. 1998 – 1999 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Bursuyla Kuveyt Üniversitesinde Arapça dil eğitimi aldı. Birçok kamu kurumunda üst düzey bürokratik görevler yaptı. 2021 yılında Doçent unvanını aldı. Mayıs 2023’ten beri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Başta Siyer olmak üzere İlk Dönem İslam Tarihi alanında çalışmaları vardır. Aynı zamanda Bektaşîlik ve Bektaşî Klasikleri üzerinde araştırmaları bulunmaktadır.  


Araştırma Alanları

   

         

  • Siyer
  • İlk Dönem İslam Tarihi
  • Dört Halife Dönemi
  • Emeviler Dönemi
  • Bektaşîlik ve Bektaşî Klasikleri

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Bilgisayar İşletmeni Makbule YETİM



Biyografi

Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Prof. Dr. Hasan ÖZALP
Prof. Dr. Hasan ÖZALP

İslam felsefesi, İslam bilim tarihi,  İslam Ahlak Düşüncesi Alanlarında Tanınan Akademisyen

Tabiat boşluk kabul etmez. İlimsiz marifet eksik, marifetsiz ilim vebaldir. İnsan küçük bir âlem, âlem büyük bir insandır. Hoşça bakın zatınıza..



Biyografi

Hasan Özalp, Lisans eğitiminden sonra Cumhuriyet Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümü İslam Felsefesi Anabilim dalında “Farabî ve İbn Sînâ Düşüncesinde Mead”  başlıklı tez ile yüksek lisansını tamamladı. İstanbul Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde “Din-Bilim İlişkisinde Uzlaşmacı Yaklaşımlar” adlı tez ile Din Felsefesi alanında doktorasını savundu. 2016 yılında doçent, 2021 yılında profesör oldu. Özalp’in, yayınlanmış kitapları, kitap bölümü yazarlıkları ve yayınlanmış uluslararası ve ulusal makaleleri ve bildirileri bulunmaktadır. Din ve bilim ilişkisi, İslam bilim tarihi ve felsefesi, küreselleşme ve ahlak, internet bağımlılığı ve sosyal medya ahlakı, bir arada yaşama kültürü, inanç ve toplumsal barış gibi konularla ilgilenmektedir. Yayınlanmış çalışmalarından bazıları şunlardır: Batı Düşüncesinde Tanrı ve Tasarım: Bilimsel Felsefi ve Teolojik Bir Yaklaşım, (Otto yay., Ankara. 2015),  Din ve Bilim Uzlaşması: Klasik ve Modern, (Otto Yay., Ankara. 2015), İslam Felsefesi Tarihi, Cumhuriyet Üniversitesi yay., 2014, Farabi ve İbn Sina Düşüncesinde Ruh ve Ölüm Ötesi, (İlahiyat yay. Ankara. 2014). İslam Felsefesinin 100’ü (Otto yay., Ankara. 2017), İslam Felsefesinin 200’ü (Otto yay., Ankara. 2017), İslam Felsefesinin 300'ü (Sonçağ yay. Ankara. 2020).


Araştırma Alanları

Akıl vahiy ilişkileri, Tanrı alem ilişkisi,
Kozmoloji, yaratılış ve evrim.
İslam siyaset düşüncesi, çevre ve ahlak, sosyal medya ve ahlak


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Prof. Dr. Mehmet EVKURAN

Sünnî paradigma, kelam ekollerinde zihniyet ve söylem analizleri, dinî kimlikler, din-siyaset-toplum ve birey ilişkileri alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan akademisyen.

“Dışarıya açılmadıkça içerisi diye bir yer şey söz konusu olamaz. Kendi benliğine kapanmaya deva etmek, böyle yapanların zannettiğinin aksine, insanın hem özünü hem de aidiyetini yok eder.” Adonis

Teolojinin (kelam) dinsel kimlikleri inşa edici işlevinin tarihteki ve günümüzdeki örnekleri, dinî farklılaşmaların nedenleri, Sünnî paradigmada Matüridî ve Eşarî ekollerin mezhep-içi ilişkileri, Selefî ve Sufî teolojilerin yansımaları, dinî bilincin radikalleşmesi, dinden kopma eğilimleri (ateizm, deizm, agnostisizm vb.) konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Akademik yayınların yanında inanç, kimlik ve eğitim gibi güncel konuları ele aldığı gazete makaleleri bulunmaktadır.



Biyografi

1967’de Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümlerinde birer yıl devam ettikten sonra, 1986 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1991 yılında mezun oldu. Yaklaşık 9 yıl Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak çalıştıktan sonra, 2000 yılında o zamanki adıyla Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı’na araştırma görevlisi olarak atandı. Aynı Anabilim Dalında 2003 yılında doktor, 2006 yılında doçent unvanı aldı. 26 Ocak 2012’de ise profesör kadrosuna atandı. Halen Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Alanında yayınlanmış kitapları, makaleleri, sempozyum ve konferanslarda sunulmuş bildirileri bulunmaktadır. Yayınlanan kitapları arasında Sünni Paradigmayı Anlamak, Sosyal Bilimler Mantığı ve Kelam, Siyasal Kültür ve Kimlik, Ahlak Hakikat Kimlik-İslam Kelamında Ahlak Problemi, Çağdaş Sorunlar ve Kelâm, İslam Kelâmında Zihniyetler, Ebu Hanife-Doğruyu Arayanları Önderi adlı eserleri sayılabilir. Sivil toplum çalışmalarını da yürüten Evkuran, Nuray Evkuran’ın eşi, Efkan ve Ümran’ın babasıdır.


Araştırma Alanları
  • Ehl-i Sünnet ekolünün oluşumu ve yapısı
  • Matüridîlik-Eşarîlik, Selefîlik
  • Kelam geleneğinde varlık, bilgi ve yöntem problemleri
  • Kelam ve ahlâk tasavvurları
  • Güncel kelam problemleri ve yenilenme sorunları
  • Türk dünyasında kimlik arayışları.

Verdiği Dersler

Sistematik Kelam I-II-III (Lisans-Zor.)

Kelam Tarihi ve Ekolleri (Lisans-Zor.)

Günümüz Kelam Problemleri (Lisans-Seç.)

Kelam Yöntemi ve Kavramları (Lisans-Seç.)

Kelam’da Yöntem Problemleri (YL)

Ehl-i Sünnet Kelamında Siyaset Tartışmaları (YL)

Kelam’da Ahlâk Problemleri (YL)

Din-Siyaset İlişkileri (DR)

Tarih Felsefesi ve Teoloji (DR)

Doğa Felsefesi ve Teoloji (DR)


Video ve Görseller

 

....

 

....

....

 

 

 

....

....

 

...

 

....

 

 

...

 

....

 

....

 

....

 

 

...

 

 


Öğr. Gör. Abdülaziz ŞEKER

Kur'ân-ı Kerîm, kıraat ilmi ve tarihi, tecvîd ve tâlim üzerine çalışmalar yapan bir akademisyen

"Sizin en hayırlınız, Kur'ân'ı öğrenen ve öğretendir."

Tecvid ilminin öğrenimi ve öğretimi hususunda çalışmalar yapmaktadır.

Kıraat âlimlerinin biyografileriyle alakalı araştırmalar yapmaktadır.

Kur'an tilâvetinin mûsiki ile ilişkisi üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Kıraat ve tecvid yazmaları ile ilgili araştırmalar yapmaktadır.

Türkiye'de Kur'an öğretiminde verimliliğin artması yönünde çalışmalar planlamaktadır.



Biyografi

Abdülaziz ŞEKER (Öğr. Gör.), Kurrâ Hâfız, lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı. Yüksek lisans derecesini Yalova Üniversitesi'nden aldı. 2013-2023 yılları arasında Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı çeşitli müftülüklerde Müezzin-Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticisi olarak görev yaptı ve aynı kurumun Pendik Dini Yüksek İhtisas Merkezi Kıraat Bölümü'nde eğitim gördü. 2023 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kur'an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Anabilim Dalı'nda göreve başladı.


Araştırma Alanları

Osmanlı Kıraat Âlimleri

Osmanlı Dönemi Tecvîd Yazmaları

Kur'an Tilâveti ve Dinî Mûsiki


Verdiği Dersler

İİF101    Kur’an Okuma ve Tecvid I

İİF102    Kur’an Okuma ve Tecvid II

İİF201    Kur’an Okuma ve Tecvid III

İİF202    Kur’an Okuma ve Tecvid IV

İİF301    Kur’an Okuma ve Tecvid V

İİF302    Kur’an Okuma ve Tecvid VI

İİF401    Kur’an Okuma ve Tecvid VII

İİF402    Kur’an Okuma ve Tecvid VIII


Video ve Görseller

Prof. Dr. Mehmet ALICI
آن کس که نداند و نداند که نداند, در جهل مرکب ابدالدهر بماند... Cahilliğimin farkındalığına…



Biyografi

Mehmet Alıcı,
2002 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Aynı fakülteye 2002 yılının sonunda Araştırma Görevlisi olarak atandı. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde 2005 yılında  Yüksek Lisans, 2012 yılında da doktora derecesi aldı. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Doktora tezi konusunda araştırmalar yapmak üzere ABD’de bulunan University of California, Irvine, S. M. Jordan Center for Persian Studies adlı merkezde misafir araştırmacı olarak çalıştı. 2016-2017 akademik yılında doktora sonrası araştırma projesi için Kanada’da bulunan Iranian Studies, Concordia University adlı merkezde misafir araştırmacı olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi 'nde (2002-2013) ve Mardin Artuklu Üniversitesi'de (2013-2023) çalıştı. Nisan 2023'ten bu yana Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'de görev yapmaktadır. Başta Mecûsîlik, Maniheizm olmak üzere İslam öncesi kadîm İran dinî gelenekleri üzerine çalışan Alıcı’nın doktora tezi Kadîm İran’da Din: Monoteizmden Düalizme Mecûsî Tanrı Anlayışı (Ayışığı, 2012/MilelNihal 2021) başlığıyla kitaplaştı. Gnostik bir gelenek olan Maniheizm üzerine yaptığı araştırmalar Işığın Elçisi Mani ve Gnostik Düşüncesi (DivanKitap, 2018) adıyla yayına dönüştü. İslamlaşma sürecinde İran coğrafyasındaki karşılaşmalar üzerine araştırmalarını sürdüren Alıcı, bunun yanı sıra gnostik gelenekler, Cahiliye düşüncesi, mitoloji ve işrâk düşüncesi gibi konulara da ilgi duymaktadır.


Araştırma Alanları

Mecûsîlik ve Maniheizm başta olmak üzere Kadîm İran dinleri.
Kadîm İran’da din-siyaset ilişkileri.
Gnostik gelenekler.
Cahiliye Dönemi.
İşrâkîlik-Kadîm İran dinleri etkileşimi.


Verdiği Dersler

Kadîm İran Dinleri

Gnostik Dinler

Dinler Tarihine Giriş

Mitolojiye Giriş


Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Hasan SÖZEN

Korelatif Din Öğretimi Konusunda Yaptığı Çalışmalarla Tanınan Bir Akademisyen




Biyografi

Dr. Öğr. Üyesi Hasan SÖZEN


Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sözen 1986 yılında Almanya’da doğdu. 2012 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümünden mezun oldu. 2012-2014 yılları arasında Çankırı İsmail Hakkı Karadayı İlköğretim Okulu ve Çankırı Mehmetçik Ortaokulunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptı. 2014’de Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümünde araştırma görevlisi oldu. 
2012 yılında başladığı yüksek lisans öğrenimini “Çocuğun Din Eğitimine Hz. Muhammed’in Hayatı Bağlamında Kuramsal Bir Yaklaşım” adlı teziyle 2014 yılında; 2015 yılında başladığı doktora öğrenimini ise “Din Öğretiminde Korelasyon Didaktiği Yaklaşımı: Almanya Örneğinde Nitel Bir Araştırma” başlıklı teziyle 2019 yılında tamamladı. 
Akademik birimlerde niteliğin geliştirilmesi bağlamında Kalite Komisyonu Üyeliği, Yatay Geçiş ve İntibak Komisyonu Üyeliği, Erasmus Değişim Programı Bölüm Koordinatörlüğü, Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu Üyeliği, Çift Anadal ve Yandal Koordinatörlüğü gibi birçok çalışmanın içinde bulundu.
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğüne bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) eğitim programlarının geliştirilmesi ile Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezinde (ARGEM) öğrenim gören özel yetenekli öğrencileri için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) Dersi Öğretim Programının güncel ihtiyaçlar çerçevesinde zenginleştirilmesi çalışmalarında görev aldı.
Din dersi öğretmenlerinin yetiştirilmesi, öğretim programlarının geliştirilmesi, çağdaş din öğretimi yaklaşım ve uygulamaları, karşılaştırmalı din eğitimi, diasporada din eğitimi, değerler eğitimi, beceri öğretimi, din görevlilerinin istihdam ve eğitimi konularında kitap editörlüğü, kitap bölümleri, makale ve bildirileri bulunmaktadır.
Sözen, 2017 yılında Genç Akademisyenler Birliği Derneğinin kuruluşunda yer aldı. Burada Genel Sekreterlik, Strateji Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Teşkilattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.
Kültürlerarası eğitim, din dersi öğretim programları ile ders kitapları, ölçme ve değerlendirme, ilahiyat fakültesi öğrencilerinin dini eğilim düzeyleri, depremzedelere yönelik manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri konularında ulusal ve uluslararası projelerde yürütücü/araştırmacı olarak yer alan Sözen, çalışmalarına Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde devam etmektedir. Almanca, Arapça ve İngilizce bilmektedir.


Araştırma Alanları

Din Eğitimi


Verdiği Dersler

Din Eğitimi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi

Din ve Ahlak Öğretimi

Ahlak ve Değerler Eğitimi

Hitabet ve Mesleki Uygulama

Kültürlerarası Din Öğretimi

Din Hizmetlerinde Rehberlik ve İletişim

Eğitim Bilimine Giriş

Sınıf Yönetimi

Öğretim İlke ve Yöntemleri

Özel Öğretim Yöntemleri

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Eleştirel Düşünme Teknikleri


Video ve Görseller

Doç. Dr. Mahmud Esad ERKAYA

Tasavvuf kavramları ve interdisipliner araştırmalarıyla öne çıkan bir isim

Fıkıhsız tasavvuf zındıklığa, tasavvufsuz fıkıh fasıklığa götürür. İkisi birlikte hakikate ulaştırır.

Kur'an Kaynaklı Tasavvuf Kavramları

Tasavvuf - Tefsir İlişkisi

Tasavvuf - Hadis İlişkisi

Tasavvufta Mânevî Eğitim

Tasavvuf Büyükleri

ve Halidîlik

üzerine çalışmaktadır.



Biyografi

1985 yılında Ankara'da doğdu. 2002 yılında Sincan İmam Hatip Lisesinden, 2006 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2009 yılında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 2007 yılında bir süre imam-hatiplik yaptı. Daha sonra 2007-2012 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Hadislerle İslam Projesi kapsamında çalışmalarını sürdürdü. 2012 yılında Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı. 2014 yılında yedi ay süreyle Ürdün'de misafir araştırmacı olarak bulundu. 2015 yılında doktora çalışmalarını tamamladı. 2018-2023 yıllarında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde görev yaptı. 2019 yılında doçent unvanını alan yazarın Hacı Bayrâm-ı Velî, Mânevî Eğitim Metodu Olarak HalvetTasavvuf ve HayatPeygamber Kıssaları ve Hanefî Fakihlerin Zayıf Hadisle Hüküm Verme Gerekçeleri (el-Hidâye Örneği) adlı yayınlanmış kitapları ve çeşitli akademik dergilerde makaleleri bulunan yazar halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.


Araştırma Alanları

Tasavvuf

Hadis


Verdiği Dersler

Video ve Görseller
 

 

Kur'an Kaynaklı Tasavvuf Kavramları

 

 

Manevi Eğitim Metodu Olarak Halvet

 

 

Tasavvuf ve Hayat

 

 

Hacı Bayram Veli

 

 

Peygamber Kıssaları

 

 

Hanefi Fakihlerin Zayıf Hadisle Hüküm Verme Gerekçeleri

 

 

Metin ERKAYA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Arş. Gör. Muhsin DÜĞEROĞLU

Siyer, Siyer yazıcılığı, tarih felsefesi, erken dönem İslam tarihi konularında uzmanlaşmaya çalışan bir akademisyen.

"İnsan, eşref-i mahlûkattır derdi babam bu sözün sözler içinde bir yeri vardı..." (İ.Ö)



Biyografi

1996 yılında Kırıkkale'de doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Ankara'da tamamladı. 2015 yılında başladığı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat fakültesini 2019 yılında derece ile bitirdi. 2019 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalında başladığı yüksek lisans eğitimini "İlk Dönem İslam Tarihçilerinin Sıffîn Savaşı'na Yaklaşımı" başlıklı teziyle 2021 yılında tamamladı. Halen aynı üniversitede de doktora eğitimine devam etmektedir. Düğeroğlu çalışmalarını ilk dönem İslam tarihi, Siyer yazıcılığı ve tarih felsefesi alanlarına yöneltmiştir. İngilizce ve Arapça bilmekte olup, evli ve bir çocuk babasıdır. 


Araştırma Alanları
  • Siyer
  • Siyer yazıcılığı
  • Delâilü'n-Nübüvve 
  • Tarih Felsefesi
  • Erken Dönem İslam Tarihi

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

"Târihu'l-Hulefâ Dersleri"


Öğr. Gör. Dr. Süheyla NURDUHAN

Ahmesîlik ve Seyyid Kutub ilgili çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen.

Dünya hayatı Allah'ın rızasını kazanmadıkça herkesin kaybettiği bir yarıştır.

Ahmesîlik konusu uzmanlık alanıdır.

Seyyid Kutub'un Fî Zılâl'il Kur'an tefsiriyle ilgili çalışmaları bulunmaktadır.



Biyografi

2013 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyât Fakültesi’nden mezun oldu. 2016 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyât Fakültesi’nin Tefsir Ana Bilim Dalı’nda “Hums Araplarında Allah İnancı ve Dinî Hayat” başlıklı teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı.  2022 yılında Lübnan Jinan Üniversitesi İnsanî İlimler ve Edebiyat Fakültesi’nin Tefsir ve Kur’ân İlimleri bölümünde “Seyyid Kutub’un Fî Zılâl-il-Kur’ân Tefsiri’nin Türkçe Dinî Çalışmalara Etkisi” adlı teziyle doktorasını tamamladı. 2023 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı’na öğretim görevlisi olarak atandı.


Araştırma Alanları

.


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Arş. Gör. Emrullah ASTAN

• Tasavvuf ve Tasavvuf Düşünceleri Hakkında Araştırmalar Yapan Bir Akademisyen

• Tahkik İslami İlimler Araştırma ve Neşir Dergisi Alan Editörü (Tasavvuf)

"Bir ilmi öğrenen, ince detaylarına kadar öğrensin." [İmam Şafii]

• Tasavvuf Tarihi alanında çalışmaktadır.

• Muhyiddin İbnü'l-Arabî ve Fikirlerini araştırmaktadır.

• Yazma Eserler alanında kendisini geliştirmektedir.



Biyografi

Emrullah Astan, (Arş. Gör.), Lisans eğitimini Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden (2019), Yüksek Lisans Eğitimini “Sultan Memdûh Tı̇llovı̂'nı̇n Mahzenu'l-Esrâr Adlı Eserindeki Vahdet-i Vücûd Etkileri” başlıklı teziyle Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden (2021) almıştır. 2021 yılında başladığı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne bağlı İslami Araştırmalar Enstitüsünde Temel İslam Bilimleri (Tasavvuf) Anabilim Dalı’nda Doktora Öğrenimine devam etmektedir. Mart 2023 tarihinde ASBÜ İlahiyat Fakültesinde araştırma görevlisi olarak görev almaktadır.


Araştırma Alanları
  • Tasavvuf Tarihi
  • İlmi Disiplinler içerisinde tasavvufun konumu
  • Muhyiddin İbnü'l-Arabî
  • Vahdet Felsefesi
  • Yazma Eserlerin Tahkiki ve Transkripsyonu

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Prof. Dr. Ahmed ÜRKMEZ
Prof. Dr. Ahmed ÜRKMEZ



Biyografi

1977 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlköğrenimini (1988), hafızlığını (1991) ve İmam Hatip öğrenimini (1994) Konya’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde Lisans (1998), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hadis Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans (2000) ve Doktora (2007) eğitimi aldı. 1999 yılında on ay süreyle Amman’da alanıyla ilgili araştırmalarda bulundu. 2001-2011 yılları arasında Mersin ve Konya’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 2011-2014 yılları arasında Malatya İlahiyat Fakültesi’nde, 2014-2017 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2017-2022 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı’nda Doçent unvanıyla akademik kariyerine devam etti. 2022 yılı itibarı ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bünyesine dahil olan Ürkmez, Arapça (96) ve İngilizce (74) bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Araştırma Alanları

Ahlâk Hadisleri

Sünnet-Zihniyet İlişkisi

Hadis-Sosyal Bilimler İlişkisi

Tahkik Yöntemleri ve Literatürü

Osmanlı Dönemi Hadis Çalışmaları

Temel Hadis Kaynaklarının Sistematiği


Verdiği Dersler

Hadis Metinleri II (Arapça) (Lisans)

Hadis İlimleri ve Metodolojisi II (Yüksek Lisans)

Hadis Tenkid Yöntemleri (Doktora)


Video ve Görseller

Dr. Öğr. ÜyesiMuhammed BABACAN
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed BABACAN



Biyografi

Muhammed Babacan, 2011'de Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (İDKAB) Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İDKAB Eğitimi Bölümü'nde araştırma görevlisi oldu. 2015'te İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "Müziğin Bir Öğretim Aracı Olarak DKAB Derslerinde Kullanımı" adlı teziyle Y.Lisans'ını tamamladı. 2016 yılında İngiltere'de Bristol Üniversitesi Sosyoloji alanında "Ethnic Identity among Young Turkish-Speakers in Britain" adlı teziyle ikinci Y.Lisans'ını yaptı. Doktora derecesini yine Bristol Üniversitesi Sosyoloji alanında 2022 yılında aldı ve "Young Turks in Britain and Islamophobia: Experiences, Perceptions and Identity Strategies" adlı tez çalışmasını yürüttü. Aynı üniversitede lisans düzeyinde "Sociology in Global Context" (2019-2020) ve "Thinking Sociologically" (2020-2021) konulu dersler verdi. Bristol Üniversitesi'nin the School of Sociology, Politics and International Studies bünyesinde bulunan Centre for the Study of Ehnicity and Citizenship adlı kurumun üyesi olan Babacan, burada akademik çalışmaları ile ilgili çeşitli seminerler de verdi. Çalışmalarında ırkçılık, İslamofobi, göç, etnisite, vatandaşlık, kimlik stratejileri, milliyetçilik gibi sıradan insanların günlük yaşamlarındaki kolektif aidiyet biçimlerini yeniden üretme biçimleriyle ilgilenmektedir. Ayrıca, katılımcı yöntemler (participatory methods), odak grupları (focus groups), derinlemesine görüşmeler (in-dept interviews) ve araştırma etiği (research ethics) gibi çeşitli nitel yöntemlerin kullanımıyla bağlantılı konularla da ilgilenmektedir. Babacan'ın yayın aşamasında olan son çalışması ise şöyledir:

  • Babacan, M. (forthcoming/accepted for publication). "My skin colour is white...Islamophobia is their concern, not ours": Strategies of dissociating Turks from the victimised Muslim identity. In Paul Anderson (ed.). Muslims in the UK and Europe VI. Centre of Islamic Studies, University of Cambridge.

 

 


Araştırma Alanları

Irkçılık, İslamofobi, göç, etnisite, vatandaşlık, kimlik stratejileri, milliyetçilik


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Arş. Gör. Sema İNCEKÖSE (35. Madde)
Arş. Gör. Sema İNCEKÖSE



Biyografi

Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde Din Psikolojisi alanında yüksek lisansa başladı. 2021 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Maneviyat Psikolojisi Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı. Şu anda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde 35. madde kapsamında geçici görevlendirme ile araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır


Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Büro Personeli Gökçen TAŞKIN



Biyografi

Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Fatih İPEK



Biyografi

Ankara İlahiyat fakültesinde 2004 yılında mezun oldu. 2015 yılına kadar MEB Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği ve idarecilik görevlerinde bulundu. 2015-2021 yılları arasında Giresun ve Necmettin Erbakan Üniversitelerinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2021 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesinde doktorasını tamamladı. 2022 yılında Ankara Sosyal Bilimler  Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde Dr. Öğrt. Üyesi olarak çalışmaya başladı.


Araştırma Alanları

İslam eğitim geleneği, yüksek din öğretimi, öğretmen yetiştirme, eğitim yönetimi ve  eğitim felsefesi alanında çalışmalar yapmaktadır. 


Verdiği Dersler

Lisans :

Eğitime Giriş

Öğretim İlke ve Yöntemleri

Sınıf Yönetimi

Özel Öğretim Yöntemleri 

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 

Öğretim Teknolojileri 

Lisanüstü: 

Okul Öncesi Din Eğitimi ve Problemleri

Kuşaklararası Din Eğitimi


Video ve Görseller

Arş. Gör. Rabia KOCATAŞ
Arş. Gör. Rabia KOCATAŞ



Biyografi

2019 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İlahiyat bölümünden mezun oldu. Çift Anadal yaptığı İngilizce Öğretmenliği bölümünü 2020 yılında tamamladı. Aynı sene Dinler Tarihi bölümünden halen devam ettirmekte olduğu yüksek lisans eğitimine başladı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde 2022 senesinde araştırma görevlisi olarak görev almaya başladı. 


Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Hz. Peygmaber (s): Gülümsemek sadakadır.



Biyografi

Atik Aydın, 1993 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu.  1996 yılında Sakarya Üniversitesi İlahiyat fakültesinde yüksek lisans, 2004 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat  doktora eğitimini tamamladı. 1994-2010 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. 2010 yılında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde çalışmaya başladı. 2015 yılında Arap Dili ve Belagati alanında doçent unvanı aldı.  2018 yılında İngiltere’de Nottingham Üniversitesinde araştırmacı öğretim üyesi olarak araştırmalarda bulundu. 2019-2022 yılları arasında Katar Savunma Bakanlığı Yabancı Diller Yüksek Okulunda öğretim üyesi olarak çalıştı. Hâlen Ankara Sosyal Bilimler  Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Arapça ve Farsça'dan çeşitli kitaplar tercüme eden Atik Aydın'ın Tefsir, Arap Dili ve Arap Edebiyatı alanında makale ve kitap çalışamaları bulunmaktadır. 


Araştırma Alanları

Arap dili öğretimi 

Arapça edebi antolojiler ve keşkuller

Nahiv ekolleri 

Arap edebiyatı tarihi 

Osmanlıca Arap dili kaynaları

Taberi tefsiri


Verdiği Dersler

Arap Dili ve Edebiyatı 

Arap dil ekolleri 

Omanlıca Arap dili kaynak okumaları 

Arap edebiyatı tarihi


Video ve Görseller

   Arap Edebiyatında Keşkul Geleneği   Taberi'nin Kur'an'ı Anlama Yöntemi    Ebced Arapça Öğretim Seti1   Ebced Arapça Öğretim Seti 2Ebced Arapça Öğretim Seti 3Ebced Arapça Öğretim Seti 4


Doç. Dr. Şevket ÖZCAN

Din Fenomenolojisi ve Dinler Tarihi Metodolojisi üzerine çalışmaları bulunmaktadır.

Türkiye Dinler Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

"İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir."

Din Fenomenolojisi uzmanlık alanıdır.

Dinlerin İnsana Verdiği Değer Üzerine çalışmaları vardır.

Din Fenomenolojisi Yaklaşımları ve Yöntemlerini araştırmaktadır.

Evanjelik Hıristiyanlık Üzerine incelemeler yapmaktadır.

Dinler Tarihi Literatüründe İslam Algısını irdelemektedir.



Biyografi

Şevket Özcan (Doç. Dr.). Ankara’da (1982) doğdu. Çamlıdere İmam Hatip Lisesinden (1999) ve Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesinden (2003) mezun oldu. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri (Dinler Tarihi) bölümünde yüksek lisans (2013) ve doktorasını (2016) tamamladı. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığında (2003-2016) çeşitli görevler yaptı. Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde (2016-2022) akademik çalışmalar yürüttü. Almanya, Fransa, Portekiz ve Suudi Arabistan’da eğitim, araştırma, toplantı ve görev amacıyla bulundu. 2022 yılının Şubat ayında ASBÜ İlahiyat Fakültesine katıldı.

Dinler Tarihi Metodolojisi ve Din Fenomenolojisi konuları üzerine çalışmalar yapan Şevket ÖZCAN’ın ‘Dinlerin İnsana Verdiği Değer: Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam Örneği’, ‘Dini Tecrübeyi Anlamak: Ninian Smart ve Din Fenomenolojisi’ ve ‘Evanjelizmin Yardımsever Yüzü Kurtuluş Ordusu Hareketi: Boyutsal Bir İnceleme’ adlı kitapları mevcuttur.


Araştırma Alanları

Din Fenomenolojisi, Dinler Tarihi Metodolojisi, Evanjelik Hıristiyanlık, Dinler Tarihinde İslam


Verdiği Dersler

İİF358 Mukayeseli Halk İnançları (Lisans)

FDB542 Antropoloji ve Halk İnançları (Yüksek Lisans)

FDB526 Klasik Dinler Tarihi Metinleri (Doktora)

 


Video ve Görseller

Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN



Biyografi

Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Öğretim Görevlisi Dr. Rümeysa Nur DOĞAN
Dr. Öğr. Üyesi Rümeysa Nur DOĞAN



Biyografi

Rumeysa Nur Gürbüz- Doğan, 2013 yılında Ankara Üniversitesi Ilahiyat Fakultesinden 'Jean Baudrillard felsefesinde simülasyon teorisi' konulu tez ile mezun oldu. 2016 yılında İngiltere Durham Üniversitesi'nde yüksek lisansını 'Maneviyat, İlahiyat ve Sağlık' programı altında 'savaş travması geçiren çocuklarin ruhsal iyilikleri ve maneviyatlari' konusunda yapti. Doktorasini University College London (UCL)’de Psikiyatri alaninda 2021 yilinda tamamlayan Gurbuz-Dogan, tezini 'Makamli Sufi müzik terapi modeli geliştirmek ve bu terapinin yaygın ruh sağlığı bozuklukları uzerinde etkisini olcmek' uzerine tamamladi ve ayni zamanda Stanford Universitesi, Psikiyatri ve Davranis Bilimleri Departmaninda 'Muslims and Mental Health Lab'da gonullu arastirma gorevliligini yuruttu. Doktora surecinde Psikolojik danismanlik temel becerileri uzerine bir sertifika programini da bitiren Gurbuz-Dogan, Makamli Sufi muzik terapi modeli gelistirip bu modelin deneysel uygulamasini gerceklestirmistir. Başlıca araştırma alanları maneviyat, müzik terapisi, uygulamalı klinik çalışmalar ve ruh sağlığıdır. Amatör olarak ney ve bendir enstrumanlariyla ilgilenen Gurbuz-Dogan'in cesitli siirleri Itibar, Yedi Iklim, Dergah, Izdiham gibi edebiyat dergilerinde yayinlanmistir. Universite yillarinda Seyyah Edebiyat Dergisi yazi isleri mudurlugu yapmis, Universite sonrasi da Vefa Edebiyat Dergisi'ni kurmus ve genel yayin yonetmenligi gorevini surdurmustur.


Araştırma Alanları

Maneviyat ve ruh sagligi

Müzik terapi ve ruh sagligi iliskisi 

Uygulamalı klinik çalışmalar

Sanat ve maneviyat

Tasavvuf Psikolojisi


Verdiği Dersler

Din Psikolojisi- Lisans

Eğitim Psikolojisi- Lisans

Psikopatolojide seçme konular- Yüksek lisans

Psikiyatrik ve Manevi Krize Müdahale Yaklaşımları- Yüksek lisans


Video ve Görseller

Prof. Dr. Selçuk COŞKUN

Hz. Peygamber'i ve hadislerini anlama konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan bir akademisyen.

ASBÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı

Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi

Fakülte Kurul Üyesi

İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı

Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Tetkikleri Dergisi Danışma Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Akademik Kurul Üyesi

TÜRGEV Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Genç Akademisyenler Birliği İstişare Kurulu Üyesi

Türk Dünyası Çocuk Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi

Bayburt Üniversitesi Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi

“İnsanların peygamberlerden öğrenegeldikleri sözlerden biri ‘Utanmıyorsan dilediğini yap!’ sözüdür./إن مما أدرك الناس من كلام النبوة: إذا لم تستحي فاصنع ما شئت.” Buhârî, Ehâdîsü’l-enbiyâ, 54.



Biyografi

Prof. Dr. Selçuk COŞKUN, 1966 Yılında doğdu. İlköğrenimini Gümüşhane’de, ortaöğrenimini Bayburt’ta bitirdi. Lisans öğrenimine 1984 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde başladı. 1986’da Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı. 1989 yılında bu fakülteden mezun oldu. Aynı yıl Hadis Bilim Dalında araştırma görevlisi oldu. 1989 yılında başladığı yüksek lisans öğrenimini “Hz. Peygamber’in Sünnetinde Yetişkinlerin Eğitimi” adlı teziyle 1991 yılında; 1991 yılında başladığı doktora öğrenimini ise, “Bir Muallim Olarak Hz. Peygamber’in İnsan Anlayışı” adlı teziyle 1996 yılında bitirdi.

1993 yılında Kültürel Değişim Programı çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığı kanalıyla gittiği Mısır’ın Kahire Üniversitesi’nde çalışmalarda bulundu. 1996 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde yardımcı doçent oldu. 1999-2000 Öğretim yılında, Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, Din Taanu Cana Calpı Bilimder Kafedrası’nda bölüm başkanlığı ve öğretim üyeliği yaptı. 2005 yılında doçent oldu. Aynı yılda bir müddet Suudi Arabistan’da bulundu. 2010 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Hadis Anabilim Dalı’nda Profesör olarak atandı.

2012 yılında ise Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığına atandı. 2013 yılında Bayburt Üniversitesi Rektörü seçildi ve 2017 yılında tekrar atanarak 2021 yılına kadar bu görevine devam etti.

22.04.2021 tarihinde ASBÜ İlahiyat Fakültesine katılan Coşkun, 11.01.2022 tarihinde fakülte dekanlığına atandı, halen görevine devam etmektedir.

İngilizce, Arapça ve bazı Türk lehçelerini (Kırgızca, Özbekçe ve Kazakça) bilen Coşkun, evli ve üç çocuk babasıdır.


Araştırma Alanları

İlahiyat>Temel İslam Bilimleri>Hadis

  • Hadise Bütüncül Bakış
  • Hadis ve Anlam
  • Hadislerin Arzı Meselesi
  • Hadis Metinlerinin İnşası
  • Sünnet ve Yetişkin Eğitimi
  • Hz. Peygamber’in İnsan Anlayışı
  • Sünnet-Gelenek İlişkisi
  • Sanat, Estetik ve Din
  • Halkın Hadis Anlayışı
  • Hadislerin İlmi ve Aktüel Değeri
  • Türk Devletlerinde Hadis Çalışmaları

 


Verdiği Dersler
  • Cerh ve Tad'dil İlmi (Doktora)

  • Günümüz Hadis Problemleri (Doktora)

  • Hadis Tenkidi (Doktora)

  • Hadiste Sened Tenkidi (Doktora)

  • Oryantalizm ve Hadis (Doktora)

  • Şerh Edebiyatı ve Şerhçilik (Doktora)
  • Çağdaş Hadis Problemleri (Yüksek Lisans)

  • Güncel Hadis Yorum ve Tartışmaları (Yüksek Lisans)

  • Hadis Edebiyatı (Yüksek Lisans)

  • Hadis Usulü Metinleri (Yüksek Lisans)

  • Hadise Bütüncül Bakış (Yüksek Lisans)

  • Hadisin Kaynak Değeri (Yüksek Lisans)

  • Hadiste Metin Tenkidi (Yüksek Lisans)

  • Sünneti Anlama Yöntemleri (Yüksek Lisans)

  • Temel Hadis Kaynakları (Yüksek Lisans)
  • Güncel Hadis Yorum ve Tartışmaları (Lisans)

  • Hadis I, II, III, IV (Lisans)

  • Hadis Tarihi (Lisans)

  • Hadis ve Sünnete Çağdaş Yaklaşımlar (Lisans)

  • Hadis Metinleri I-II (İLİTAM)


Video ve Görseller

...

hadis ve hayat

 

.

 

diyanet tv

 

 

ramazan divanı

 

sezgin

 

abidin paşa

 

panel

pnl

 

.

 

.

diyanet

program

 

darulhadis

 

.

 

.

 

sempozyum diyanet

 

din ve medya

 

.

 

.

 

.

 

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dr. Öğr. Üyesi Halil ŞİMŞEK

ASBÜ İslam Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı

"Tutarlılık durgun zihinlerin oyun alanıdır"



Biyografi

İlk lisans ögrenimini Mısır El-Ezher Üniversitesi İslam Hukuku bölümünde 1995'te tamamlayan Halil Şimşek (Dr. Öğr. Üyesi), Siyasal Bilimler ve Ekonomi alanında elde ettiği ikinci lisans öğrenimini 2005 yılında Hunter College, City University of New York'ta tamamlamıştır. Master programını 2008'de İslam Tarihi alanında University of Toronto'da tahsil ettikten sonra, yine aynı üniversitede 2008 yılında girmiş olduğu doktora programını 2018'de Osmanlı tefsir mirası ve Ebussuud Efendi'nin tefsiri konusunda yazdığı ve savunduğu tezi ile tamamlamıştır. 1998 yılında kısa bir süre Başbakanlık Devlet Arşivlerinde çalışmış, doktora eğitimi süresince Toronto Üniversitesinde araştırma görevlisi, ders asistanlığı, ve öğretim görevlisi olarak İslam Tarihi, Turkçe, Osmanlıca, Arapça dersleri de veren Halil Şimşek 2019-2020 yıllarında MÜSDAV (Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı) Genel Müdürlüğünü yürütmüş ve akabinde de Ocak 2021'de  Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne katılmıştır. 

Klasik dönem tefsir faaliyetleri, Osmanlı dönemi tefsir literatürü ve çalışmaları, Ku'ran tarihi ve Kur'an araştırmaları, Kıra'atler, tefsir histografyası gibi ihtisas konularının yanısıra İslam Ekonomisi ve Finansı konularında da akademik çalışmalar yürütmektedir.  


Araştırma Alanları

Tefsir

Tefsir Tarihi

Tefsir Tarihçiliği

Osmanlı Tefsir Mirası

Kur'an Tarihi

Kıraatler

İslam Ekonomisi ve Finansı


Verdiği Dersler

Tefsir 3

Tefsir 4


Video ve Görseller

Arş. Gör. Rabia Gülşah BİRİNCİ

İslam Mezhepleri Tarihi,  Bâtınîlik ve İsmailîlik  alanlarında uzmanlaşmaya çalışan bir akademisyen

ATEBE Dergisi Yazım ve Dil Editörü




Biyografi

Rabia Gülşah BİRİNCİ, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İngilizce İlahiyat Bölümünden 2018 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisansa başladı.  İslam Mezhepleri Tarihi alanında 2018 yılında başladığı yüksek lisans eğitimini 2022 Ocak ayında "Eşarî Makâlât Geleneğinde İsmâilîlik ve Tasnifi Meselesi" başlıklı teziyle tamamladı. Şu anda, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsünde doktora eğitimine devam etmektedir. 2021 Şubat ayı itibarıyla Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı.


Araştırma Alanları
  • Dini Gruplar
  • İslam Mezhepleri
  • Bâtınîlik
  • İsmailîlik
  • Karmatîlik
  • Eşarî Makâlât Geleneği

 


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

 

"  "

 

"  "

 

 

 


Muhammed Abdullah HAKSEVER
Arş. Gör. Muhammed Abdullah HAKSEVER

Meşşai Epistemolojisi alanında uzmanlaşmaya çalışan bir akademisyen

ATEBE Dergisi Felsefe ve Din Bilimleri Alan Editörü




Biyografi

Muhammed Abdullah Haksever, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 2020 yılında mezun oldu. 2016 ve 2018 yıllarının yaz dönemlerinde dil öğrenimi için Ürdün'de bulundu. 2020 yılında başladığı İslam Felsefesi Yüksek Lisans öğrenimine devam etmektedir.  Yüksek lisans eğitimi devam ederken 2021 yılı Şubat ayında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne katıldı.


Araştırma Alanları
  • İslam Felsefesi
  • Meşşai Epistemolojisi
  • İran Düşüncesi

Verdiği Dersler

Video ve Görseller


Arş. Gör. Rümeysa ERGİN
Arş. Gör. Rümeysa ERGİN



Biyografi

Araştırma Görevlisi Rümeysa Ergin 2017 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. Çift Anadal programı kapsamında 2015 yılında aynı üniversitenin İslami İlimler %30 Arapça programına kayıt oldu. Buradan 2020'de mezun oldu. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 2018 yılında Felsefe ve Din Bilimleri (Din Psikolojisi) Anabilim Dalı'nda başladığı yüksek lisansına "Çalışan Kadınlarda Annelik Algısı ve Dini Tutum İlişkisi" başlıklı teziyle devam etmektedir. 2021 Şubat itibarıyla Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 


Araştırma Alanları

Din Psikolojisi

Sosyal Psikoloji

Annelik

 


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ÇELİK

Dr. Çelik, Klasik Mantık, Modal/Kipli Mantık, Kıyas Teorisi ve Adabu'l-Bahs ve'l-Munazara ile ilgili çalışmalar yapan bir akademisyendir.

Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı

Mantık Anabilim Dalı Başkanı

Eskiyeni Dergisi Mantık Alan Editörü

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Üniversite Yaşamına Uyum Programı Koordinatörü (2016-2019)

أنا بالقياس احيينا الحجج حتى عمت النصوص بالتعليل فامكن العمل بها في غير ما تناوله النص لغة." أبو زيد الدبوسي"

Klasik Mantık

Mantık Felsefesi ve Problemleri

İbn Sina ve Sonrası Modal Mantık

Bir Cedel Teorisi Olarak İlm-i Hilaf ve İlm-i Nazar

Adabu'l-Bahs ve'l-Munazara Teorisi



Biyografi

1989 yılında Bartın'da dünyaya geldi. İlk öğrenimini İstanbul’da, orta öğrenimini Bartın'da tamamladı. 2007 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans öğrenimine başladı. 2011 yılında "Kazvînî'nin Şemsiye Adlı Eserine Göre Delalet" adlı bitirme teziyle mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri (Mantık) Anabilim Dalı'nda başladığı yüksek lisans programını "Tanım Teorisi ve Epistemoloji İlişkisi" teziyle 2014 yılında tamamladı. 2014 yılında başladığı doktora öğrenimini "Klasik Mantıkta Modal Kıyas Teorisi" başlıklı doktora tez çalışmasıyla 2020 yılında tamamladı.

2012-2013 yılları arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 2013'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Mantık Anabilim Dalı'na araştırma görevlisi olarak geçiş yaptı ve 2020 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Halen, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Mantık Anabilim Dalı'nda doktor öğretim üyesi  olarak görev yapmaktadır.


Araştırma Alanları

Klasik Mantık, Modern Mantık, Mantık Felsefesi, Adabu'l-Bahs ve'l-Munazara, İlm-i Hilaf ve İlm-i Nazar


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet SEVİNÇ

Dr. Muhammet SEVİNÇ, Türk Din Musikisi alanında araştırmalar yapan bir akademisyen olup aynı zamanda Tasavvuf musikisi sanatçısı ve kanun icracısıdır.

“Musiki, Allah âşıkları için ruhun gıdasıdır; zira onda sevgiliye yani Allah’a kavuşma ümidi mevcuttur." Mevlânâ “Musiki, insanı Allah’a en ziyade yaklaştıran şeydir ve bütün bilgilerin ve felsefelerin üstündedir” Beethoven



Biyografi

1980 yılında Çankırı/Şabanözü’nde dünyaya geldi. Ankara’da ilköğreniminin ardından hafızlık eğitimimi tamamladı. 2000 yılında Ankara Sincan İmam Hatip Lisesi’nden mezun olup aynı yıl Ankara Ünv. İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. 2004 yılında Ankara Ünv. İlahiyat Fakültesi’nden “Darülelhan Tarihçesi” adlı lisans teziyle mezun oldu. 2004-2008 Artvin İHL’de, 2008-2010 Tokat And. İHL’de, 2010-2015 yılları arasında ise Ümraniye And. İHL’de meslek dersleri öğretmeni olarak görev yaptı. 2010 yılında Marmara Ünv. Sosyal Bilimler Enst. Türk Din Musiki A.B.D’da Yüksek lisans eğitimime başladı ve 2013 yılında “Tefvik Rıza Bey”e ait “Söz ve Saz” adlı yazma musiki nazariyatı eseri üzerine yaptığı yüksek lisans tezi ile mezun oldu. 2014 yılında yine Marmara Ünv. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde aynı alanda doktora eğitimine başladı ve 2020 yılında Fatımîler dönemi saray musikişinaslarından olan İbnü’t-Tâhhân’ın “Havi’l-Fünûn ve Selvetü’l-Mahzûn” adlı yazma eserinin tahkik ve incelmesinden oluşan doktora tezi ile Doktor ünvanı aldı. 2015-2020 Yılları arasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Mûsikisi A.B.D. araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 2020 yılı Eylül ayından itibaren ASBÜ İlahiyat Fakültesi’nde Türk Din Musikisi A.B.D. Dr. Öğretim Üyesi ve Ana Bilim Dalı başkanı olarak grevine devam etmektedir.

Dini musiki ile ilgili çalışmalarına imam hatip lisesinde öğrenci olduğu dönemlerde Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde Hafız Abdülkadir Şehitoğlu’ndan cami musiki üzerine makam-kıraat- mevlid ve ilahi meşki eğitimi alarak başladı ve 1994-2002 yılları arasında Hacı Bayram ilahi gurubuyla selatin camilerinde tertip edilen, TRT kandil-mevlid programlarına katıldı. Yine İmam hatip lisesi yıllarında katıldığı “güzel ezan okuma ve kuran-ı kerimi güzel okuma yarışmalarında” Ankara il ve İç Anadolu bölge birincilikleri aldı. İlahiyat Fakültesi eğitimi süresince Doç.Dr. Fatih KOCA’dan dini musiki eğitimi aldı ve bir süre Ney meşketti. Ardından kanun ircasına yöneldi ve Ankara Ünv. İlahiyat Fakültesi’nde tasavvuf musikisi korosu çalışmalarına kanun icracısı olarak katıldı. 2011-2015 yılları arasında İstanbul Galata Mevlevihanesi’nde her ay düzenli olarak gerçekleştirilen mevlevi ayini programına, nâthan, aşırhan, ve ayinhan olarak katıldı. Yüksek lisans ve Doktora eğitimi sırasında Marmara Ünv. İlahiyat Fakütesi Türk Din Musikisi A.B.D. Başkanı Prof.Dr. Ahmet Hakkı TURABİ’den musiki tarihi ve nazariyat konularında istifade etti. İstanbul Fatih Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi meşklerine katılarak tekke musikisi repertuarını genişletti. Metropol müzik tarafından 2014 yılında hazırlanan “Aşkın Halleri” adlı tasavvuf musikisi albüm projesinde solist olarak yer aldı. Yine “Diyanet TV Nağmeden Gönüle” adlı Programın Solistleri arasında yer aldı. Ayrıca çeşitli musiki toplulukları bünyesinde Solist, koro ve kanun sanatçısı olarak yurt içi ve yurt dışı birçok tasavvuf musikisi konser programına ve Radyo-TV yayınlarına da katılan araştırmacı, evli ve dört çocuk babasıdır.


Araştırma Alanları

Cami ve Tekke Mûsikisi Formları ve Uygulamaları

Dini Musiki Tarihi

Fatımiler Dönemi Musikisi

Musiki Nazariyatı


Verdiği Dersler

Türk Din Musikisi

Cami Musikisi Formları

Tekke Musikisi Formları

Musiki Tarihi


Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Ersin DURMUŞ Türk İslam Edebiyatı
Dr. Öğr. Üyesi Ersin DURMUŞ

İslami Türk Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı ve Osmanlı Türkçesi alanlarında çalışan akademisyen 

 

Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı

 

...illâ edeb illâ edeb...

 

 



Biyografi

BİYOGRAFİ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 2007 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünde tezsiz yüksek lisans (2008) yaptı. Sakarya Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında dört halifenin sözlerinin şerhi konusunda hazırladığı tezle yüksek lisansını (2014) tamamladı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında, Molla Câmî'nin Bahâristân'ı üzerine çalışarak doktora (2018) derecesini aldı. Kamu kurumlarında öğretmen,  araştırmacı, koordinatör ve uzman olarak da görev yapmış olan DURMUŞ evli ve dört çocuk babasıdır.


Araştırma Alanları

 

ARAŞTIRMA ALANLARI

Osmanlı dönemi şerh metinleri ve metin şerhi

Klasik Türk edebiyatında mensur metinler

Klasik Türk şiiri

Metin neşri

Dil bilimi ve sözlük bilimi


Verdiği Dersler

 

VERDİĞİ DERSLER

Osmanlıca İLH209

Türk İslam Edebiyatı İLH212

Türk İslam Edebiyatının Kaynakları İİF365

Türk Dili I TRE101 - Türk Dili I TURK101

Türk Dili II TRE102 - Türk Dili II TURK102

Klâsik Türk Edebiyatı I TDE205

Klâsik Türk Edebiyatı II TDE206

Klâsik Türk Edebiyatı III TDE303

Klâsik Türk Edebiyatı IV TDE304

Klasik Türk Edebiyatı Araştırmaları (YL) TDE503

Klasik Türk Edebiyatında Metin Şerhi (YL) TDE524

İslami Türk Edebiyatında Metin Şerhi (YL) ITS526

İslami Türk Edebiyatında Şahsiyetler (YL) ITS527

İslami Türk Edebiyatında Manzum Metinler (YL) ITS530

 


Video ve Görseller




Biyografi

Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Sakin ÖZIŞIK



Biyografi

Dr. Sakin Özışık lisans öğrenimini Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde aldı (2003). Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Bursu ile Tunus ve Suriye’de Arapça öğrenimi gördü (2003-2005). Yüksek lisansını Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Dinler Tarihi alanında tamamladı (2007). Bielefeld Üniversitesi (Almanya) Protestan Teolojisi Bölümünde Erasmus öğrencisi olarak bulundu (2006-2008). Doktora çalışmasını Bielefeld Üniversitesinde Tarih, Felsefe ve Teoloji Fakültesinde “Intergenerational Changes in the Religiosity of Turkish-Islamic Immigrants in Contemporary Germany: A Qualitative Analysis Using the Faith Development Interview” başlığıyla Almanya’da yaşayan Türkler ve nesiller arası inanç gelişiminin karşılaştırılması üzerine yaptı (2009-2015).Darmstadt (Almanya) Protestan Üniversitesinde Almanya’da Müslümanlar ve Göç Pedagojisi üzerine öğretim görevlisi olarak dersler verdi (2014-2015). Bielefeld Üniversitesi Yabancı Diller Merkezinde Arapça okutmanlığı yaptı (2012-2020). Bielefeld Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Teoloji Bölümünde Mülteci Sağlığı Projesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı (2017-2020). Almanya’da göçmenler ve mültecilerin sosyal, psikolojik ve sağlık alanlarında desteklenmelerine yönelik çeşitli sertifika programlarına katıldı. 2020 yılından bu yana Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Psikolojisi Ana Bilim Dalında öğretim üyesidir.


Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Doç. Dr. Mahmut SAMAR

İslam Borçlar ve Mali Hukuku & İslami Finans ve Katılım Bankacılığı Uzmanı.

-ASBÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı.

-İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi.

-Tahkik Dergisi Editörü.

"Her şey bir engel varsa, ilim için engeller vardır."

  • Klasik İslam Hukuku ve Usulü. 
  • İslam Borçlar ve Mali Hukuku.
  • Klasik Fıkıh Metinleri -İnceleme ve Tahlil-.
  • Fıkıh Tarihi; Şahıslar ve Kurumlar.
  • Faizsiz (İslami) Finans Sistemi
  • Katılım (İslami) Bankacılığı Sistemi.
  • Katılım Sigortacılığı (Tekâfül).
  • İslam İktisat Tarihi ve Düşüncesi.


Biyografi

Mahmut Samar (Doç. Dr.), lisans eğitimini İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Necmettin Erbakan Üniversitesinden aldı. 2008-2015 yılları arasında Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı çeşitli müftülüklerde imam-hatip ve vaiz olarak görev yaptı ve Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezinde eğitim aldı. 2016-2018 yıllarında Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde, 2018-2019 yılları arasında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görev yaptı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine  2019 yılı Aralık ayında katıldı.

 

İslam borçlar hukuku ve İslami finans alanında çalışmalar yapan Samar'ın İslami finans Ürünlerinde Akitlerin Birleştirilmesi ve İslam Hukukunda Şart Hürriyeti başlıklı ki kitabının yanı sıra onlarca makalesi, bildirisi ve kitaplarda bölümü yayınlanmıştır.


Araştırma Alanları

Klasik Fıkıh Metinleri

İslam Borçlar ve Mali Hukuku

İslami Finans ve Katılım Bankacılığı


Verdiği Dersler

TİB756 Katılım Bankacılığı

TİB578 İslam Aile Hukuku

TİB537 Füru Fıkıh Metinleri

TİB727 İslam Hukukunda Kanunlaştırma Hareketleri

ISLH7003 Fıkıh Usulü Okumaları

İLH106 İslam İbadet Esasları

ILH207 Fıkıh I

İLH208 Fıkıh II

İLH307 Fıkıh III

İLH308 Fıkıh IV

ILA310 Fıkıh Usulü

İLH309 Fıkıh Usûlü I

İLH312 Fıkıh Usulü II

 


Video ve Görseller

İslami Finans ve FintechKapak sayfası

İslami İlimlerin Teşekkülü

 

,Akitlerde Şart Hürriyeti       salgın fıkhı           kitap 4

     

      fıkıh meclisi


Arş. Gör. Ahmet Zahid ÖZCAN

Endülüs Tarihi Alanında Çalışan Bir Akademisyen.

Atebe Dergisi İslam Tarihi ve Sanatları Alan Editörü

 




Biyografi

Ahmet Zahid Özcan, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 2019 yılında mezun oldu. 2017 yılında Erasmus programı çerçevesinde Romanya Galati şehrinde Dunarea de Jos Galati Üniversitesi Tarih, Felsefe ve Teoloji Fakültesi'nde (Faculty of History Philosopyh and Theology) 5 ay süreyle eğitim gördü. İngiltere ve Ürdün'de dil öğrenimi için bulundu. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne 2019 yılında katıldı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi alanında başladığı yüksek lisans eğitimini "Spanish Islam Eseri Bağlamında Dozy'nin Endülüs'e Yaklaşımı" teziyle 2022 yılında tamamladı. Çalışma konuları arasında Endülüs Tarihi ve Coğrafyası, Akdeniz Tarihi, Oryantalizm ve Oryantalistler bulunmaktadır. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimine devam etmektedir.


Araştırma Alanları
  • İslam Tarihi
  • Endülüs Tarihi
  • Akdeniz Tarihi
  • Oryantalizm ve Oryantalist Çalışmalar

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Din Psikolojisi
Prof. Dr. Asım YAPICI

Din psikolojisi ve sosyal psikoloji araştırmalarıyla öne çıkan bir isim

ASBÜ İslami Araştırmalar Enstitüsü Müdürü

Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı

"Yöntemsiz bir araştırma yapmaktansa hiç yapmamak daha iyidir." Descartes

Dindarlık türleri

Dindarlık  yönelimleri

Değişen dünyada yeni insan ve din

Dindarlık ölçekleri

Dindarlık ve ruh sağlığı

Dindarlık ve ön yargı

Dindarlık ve toplumsal cinsiyet

Dindarlık ve değer yönelimleri

Sosyal bilim metodolojisi

Din ve sanat

Şiir ve edebiyat

 

 

 



Biyografi

1966 Kayseri-Develi doğumlu. İlkokulu Ankara’da, Ortaokulu Develi’de, Liseyi ise yine Ankara’da okudu. 1989’da Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Yaklaşık 5 yıl Malatya Pütürge’de öğretmenlik yaptı. 1995’te Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Psikolojisi Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak atandı. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde başladığı yüksek lisans eğitimini 1996’da, doktora eğitimini ise 2002’de tamamladı. 2008’de Doçent, 2013’de Profesörlüğe yükseldi. 2019 Eylül ayı itibariyle Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi göreve başladı. Akademik alanda yayınlanmış 4 kitabı, 15 kitap bölümü, 62 makalesi mevcuttur. Hayal, Ayna İnsan ve BH Sanat başta olmak üzere pek çok edebi dergide şiirleri, denemeleri, şiir incelemeleri ve şiir kitapları üzerine tahlilleri yayınlanan Yapıcı evli ve iki çocuk babasıdır.


Araştırma Alanları

Din Psikolojisi

Değerler Psikolojisi 

Sosyal Psikolojisi

Din ve Kültür Sosyolojisi

Din ve Değerler Eğitimi


Verdiği Dersler

İİF 213 Din Psikolojisi (Lisans)

İİF 479 Gelişim Psikolojisi (Lisans)

İİF 445 Dini Gelişim (Lisans)

İİF 353 Ruh Sağlığı ve Din (Lisans)

İİF 474 Rehberlik (Lisans)

İİF 456 Dini ve  Manevi Danışmanlık (Lisans)

İİF 356 Sosyal Psikoloji ve Din (Lisans)

İİF 272 Eğitim Psikolojisi (Lisans)

FDB 561 Psikoloji Akımlarının Din ve Dindarlık Anlayışı (Yüksek Lisans)

FDB 563 Din Psikolojisinin Tarihsel Gelişimi (Yüksek Lisans)

FDB 554 Dindarlık ve Psikososyal Uyum (Yüksek Lisans)

FDB 556 Psikolojik Açıdan İnanç ve İnançsızlık (Yüksek Lisans)

FDB 749 Ruh Sağlığı ve Din (Doktora)

FDB 744  Dindarlığın Sosyo-Psikolojisi (Doktora)

FDB 746 Değişen Dünyada Dönüşen Dindarlıklar (Doktora)

FDB 751 Sosyal Psikolojik Açıdan Din ve Dindarlık

 


Video ve Görseller

Prof. Dr. Hayri KAPLAN
Prof. Dr. Hayri KAPLAN

•  Anadolu İslam Düşüncesi ve Tasavvuf alanında çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen.

Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı

Fakülte Kurulu Üyesi

[Din güzel ahlâktır. Hz. Muhammed]

• Tasavvuf literatürü uzmanlık alanıdır.

• Fahruddîn er-Râzî, Ahmed er-Rifâ‘î, Mevlânâ, Şemsüddîn el-Mizzî, Hacı Bayram, Şa‘rânî üzerine çalışmalar yapmıştır.

• Ahi Evran’ın menkıbevi ve tarihsel hayatını araştırmaktadır.

• Tasavvuf ağırlıklı olmak üzere Tefsir, Hadis, Fıkıh, Tarih, Kelam, Felsefe gibi İslami ilimlerin hemen her alanına ilişkin yazma eserleri ve katalog bilgilerini içeren dijital bir kütüphane oluşturma idealini gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

• Fuat Sezgin’in İslam’da Bilim ve Teknik kitabının Türkçe çevirisini yayına hazırlayanlardandır.



Biyografi

Hayri Kaplan (Prof. Dr.), lisans eğitimini (1988) Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlamış, yüksek lisans derecesini (1995) ve doktora derecesini (2001) Ankara Üniversitesinden almıştır. 1992-1999 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda öğretmenlik yapmıştır. 1999-2019 yıllarında Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde akademik çalışmalarını yürütmüş, 2019 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine katılmıştır.

Tasavvuf ve tarihi üzerine çalışmalar yapan Hayri Kaplan’ın, Tahrif ve Tashih: 13. Yüzyıl Anadolu İslam Düşüncesi Üzerine İncelemeler başlıklı telif ve Rifâîlik ile ilgili çeviri kitapları bulunmaktadır.


Araştırma Alanları

• Tasavvuf ve Tasavvuf Tarihi,

• Anadolu’da Tasavvuf,

• tarikatlar, Rifâîlik, Mevlevîlik, Ahîlik, Bayrâmîlik, Nakşîlik,

• Tasavvuf ile bir şekilde ilgili diğer İslami İlimler.


Verdiği Dersler

• İİF306 Tasavvuf

• İİF342 Günümüz Tasavvuf Meseleleri

• İİF442 Çağdaş Tasavvuf Akımları

• İLH404 Tasavvuf II

• TİB598 İbn Arabi'de Ontoloji Problemi

• TİB600 Tasavufta İnsan Problemi

• TİB601 Gazali Öncesi Tasavvuf

 


Video ve Görseller

TAHRİF VE TASHİH: Ahi Evran, Mevlana ve Şemsi Tebrizi Hakkındaki İddialara Reddiye


Prof. Dr. Israr AHMED KHAN

Tefsir ve İslami İlimler alanında uluslararası çalışmalar yürüten bir akademisyen.

İslami İlimler dahil tüm akademik ve entelektüel konulara yönelik en sevdiğim şey eleştirel ve akılcı yöntemdir.

  • Kur'an ve Kur'an İlimler öncelikli çalışma alanıdır.
  • Hadis İlmi üzerine çalışmaları vardır.
  • Uluslararası farklı üniversitelerde çalışan bir akademisyendir.


Biyografi

Israr Ahmad Khan (Prof. Dr.) üç farklı lisans eğitimini Delhi Üniversitesi'nde Arts, Education ve Theology üzerine tamamlamıştır, iki farklı yüksek lisans derecesini Aligarh Muslim Üniversitesinden Islamic Studies ve Philosophy bölümlerinden kazanmıştır. Doktora derecesini (1990) yine Hindistan'da Aligarh Muslim Üniversitesinden almıştır. 1991-2017 yılları arasında International Islamic Üniversitesi'nde, 2018-2019 yıllarında da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde Profesör olarak görev yapmıştır. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine  2019 yılında katılmıştır.


Araştırma Alanları

Tefsir, Kur'an Çalışmaları, Kur'an İlimleri, Nesh meselesi.


Verdiği Dersler

'Ulum al-Qur'an

'Ulum al-Hadıth

Manahıj al-Mufassırın

Dırasah Tahlılıyyah lı Ba'z al-Qazaya fı 'Ulum al-Qur'an

Nazm al-Qur'an

Psychology

Socıology

Bıography of the Last Prophet (S.A.W.)

Research Methodology

Ethıcs

Revelatıon as Source Of Knowledge

Modern Islamıc Thought

Ahkam al-Qur'an

Nazm al-Qur'an

al-Mustalahat al-Asasıyyah fı al-Qur'an

Manahıj al-Bahth

 


Video ve Görseller

p3    book 1    book 3    book 2    p 4   p 6

 

p 8    p9    p0    asd

 


Arş. Gör. Burak ÇIKIRYEL

İktisat, finans, İslam iktisadı ve finansı alanında çalışmalar yapan bir akademisyen.

Diğer Çalışmalar

  • Editör (Journal of Islamic Economics)
  • Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
  • Ahi Hayat İşletme ve Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi
  • İslam İktisadı Araştırma ve Uygulama Derneği (İKSAR) Yönetim Kurulu Üyesi 
"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer, 39/9)



Biyografi

 

 

 


Araştırma Alanları

 

 

Burak Çıkıryel, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalı'nda Dr. Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktadır. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü'nden 2013 yılında mezun olmuş ve yüksek Lisans eğitimini Malezya'nın Kuala Lumpur kentinde bulunan International Center for Education in Islamic Finance (INCEIF) adlı üniversiteside İslami Finans alanında 2017 yılında tamamlamıştır. 2023 yılında Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamlayan Burak Çıkıryel, “Journal of Islamic Economics” adlı derginin yardımcı editörüdür. İslam ekonomisi alanı altında makroekonomik politikalar, bankacılık ve finans konuları dahil olmak üzere ilgi duyduğu alanlarda çok sayıda akademik proje ve yayın hayata geçirmiş ve ilgili alanlarda konferansların düzenlenmesine katkı sağlamıştır. Araştırmalarının çoğu İslam iktisadı ve finansı alanında olmakla beraber akademi dışında  birçok STK ile gönüllü olarak çalışmaktadır. Ülkelerin sahip olduğu pazar koşullarına ve finans merkezlerine ayrıca ilgi duyan Burak, otuza yakın ülkenin sahip olduğu pazar koşullarını ve finans merkezlerini yerinde görme ve inceleme fırsatını yakalamıştır. Bu durum kendisine İslam iktisadı ve finansı alanında yapacağı çalışmalar için geniş bir perspektif sumuştur.

 

 

Yayınlar

  • "The Islamic Finance Industry: Issues and Challenges" adlı kitabın editörlüğünü ve aynı zamanda bölüm yazarlığını yapmıştır ve kitap Routledge (Taylor and Francis Group) tarafından 2023 yılınca basılmıştır. 
  • “Impact of Brexit on Islamic Stock Markets Employing MGARCH-DCC and Wavelet Correlation Analysis” adlı makale Burak CIKIRYEL, Mücahit OZDEMIR and Hakan ASLAN tarafından kaleme alınmış ve “International Journal of Islamic and Middle Eastern Finance and Management” adlı dergide yayınlanmıştır (SSCI, 2021).
  • “Fikhi ve İktisadi Açıdan Salgın Dönemi” adlı kitapta “Pandemi Döneminde Karşılaşılan Ekonomik Sorunlar ve İslam İktisadı Perspektifinden Çözüm Önerileri” konulu kitap bölümü FECR yayınlarından çıkmıştır (2021).
  • “İslami Finansta Finansal İnovasyon ve Mühendislik” (Financial Innovation and Engineering in Islamic Finance) adlı eser İngilizce’den Türkçe’ye çevirisi yapılmıştır (2019-2020).
  • Islamic Research and Training Institute  (IRTI) tarafından düzenlenen “Islamic Finance, Risk-Sharing and Macroeconomic Stability: Issues and Challenges” adlı konferansta Rinat ZHUSSUPOV ile kaleme aldığımız “Investor Portfolio Choice: Factor of Risk Elasticity” makalesi en iyi makale ödülü almıştır ve 29-30 Kasım 2018’de Astana’da bildiri olarak sunulmuştur.
  • “Kripto Para Birimleri” adlı kitapta “Blok Zincir Teknolojisinin Paranın Evrim Süreci İçerisindeki Yeri” konulu kitap bölümü (2018).

 

 

Projeler

  • “İslam Ekonomisi ve Finansı Alanına Yönelik Çevrimiçi Sözlük (İngilizce-Türkçe/Türkçe-İngilizce) ve Temel Kavramlar Kitabı” adlı proje Türkiye Katılım Bankalar Birliği (TKBB) nezdinde başlamış olup, projede araştırmacı olarak yer almaktadır (2021)
  • “İbadet, Muamelat ve İktisadi Yönleriyle Salgın Dönemi Fıkhı” konulu TÜBİTAK-1001 (Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı) projesinde bursiyer olarak yer almıştır (2020).
  • İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK-COMCEC) tarafından düzenlenen “Improving Shariah Governance Framework in Islamic Finance” adlı uluslararası projede araştırmacı olarak yer almıştır (2020).

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Arş. Gör. Recep BAYYİĞİT

İslamofobi, Sekülerleşme, İktisat Sosyolojisi, Video Oyunları ve Din alanlarında Araştırmalarını Sürdüren Bir Akademisyen

"İnsan tabiat icabı toplumsal bir varlıktır." İbn Haldun



Biyografi

Recep Bayyiğit, lisans eğitimini 2013-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü / Din Sosyolojisi Anabilim Dalında  yüksek lisans eğitimine başladı. 2019 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladıktan sonra ASBÜ İslami Araştırmalar Enstitüsü'nde aynı programa yatay geçiş yaptı. "İslamofobinin Tarihsel Boyutları" başlıklı teziyle yüksek lisans eğitiminden 2021 yılında mezun oldu. İslamofobi, İslam ve Siyaset, Dinî Kimlikler, Oryantalizm konularında çalışmalarını sürdüren Bayyiğit, ASBÜ İslami Araştırmalar Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü / Din Sosyolojisi Anabilim Dalında doktora eğitimine devam etmektedir.


Araştırma Alanları

İslamofobi, İslam ve Siyaset, Dinî Kimlikler, Oryantalizm


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Mahmut DİLBAZ
Dr. Öğr. Üyesi Mahmut DİLBAZ

Modernleşme dönemi İslam tarihi üzerine çalışmalar yapmaktadır.

"Şuna inanınız ki, dünyada hiçbir fetih, kaderin sırrına vâkıf olanlar için, sınıf kapısını açmak kadar şerefli değildir". (Nurettin Topçu)



Biyografi

Rizeli bir ailenin çocuğu olarak 1983'te Delice'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Alaçam, Kalecik, Çankırı ve Sungurlu'da tamamladı. "Ahmed Vefik Paşa ve Hikmet-i Tarih Adlı Eserinin Çevirim Yazısı" başlıklı bitirme teziyle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu (2005). Aynı üniversitede İslam tarihi alanında "Ulemanın Islahatlara Yaklaşımı Bağlamında el-Kevkebü'l-Mes'ûd fî Kevkebeti'l-Cünûd Adlı Eserin Metin ve Tahlili" isimli teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı (2008). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "II. Abdülhamid Dönemi Mektep Sisteminde İslam Anlayışı" başlıklı doktora tez çalışmasını bitirdi (2017). 2006-2012 yılları arasında Ankara/Gölbaşı'nda imam-hatiplik yaptı. 2012-2019 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak çalıştı. 29 Nisan 2019 tarihinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde doktor öğretim üyesi olarak göreve başladı. Evli ve iki çocuk babasıdır. Askerî Modernleşmenin Dinî Müdafaası - Es'ad Efendi'nin Şerhli es-Sa'yü'l-Mahmûd Tercümesi (İstanbul, Dergâh Yayınları, 2014) isimli kitabının yanında düşünce tarihi, eğitim tarihi ve biyografi alanlarında yayınlanmış makale ve tebliğ çalışmaları bulunmaktadır.     


Araştırma Alanları

Modern dönem Osmanlı tarihi ve medeniyeti, ulema-ıslahat ilişkisi, mektepleşme süreci, din-modernleşme ilişkisi, sözlü tarih 


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Doç. Dr. Hicret K. TOPRAK

Dini kurumsallaşma, modernleşme ve dini hareketler üzerine çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen

Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, bugün elinizdeki fidanı dikiniz! [Buharî, Edebü'l-Müfred]

Türkiye'de dini kurumsallaşma, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında çalışmaları bulunmaktadır.

Modern dünyada bir itiraz ve protesto biçimi olarak dini hareketlerin sosyolojisi üzerine incelemelerini sürdürmektedir.

Kadın çalışmaları ve aile sosyolojisi alanlarında dersler vermektedir.



Biyografi

Hicret K. Toprak, 1980 yılında Ankara'da doğdu. 1999 yılında Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesinden, 2003 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını bitirdi. 2017 yılında aynı bölümde Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş dönemini (1924-1950) ele alan doktora çalışmasını tamamladı. 2004-2018 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının çeşitli kademelerinde görev aldı. 2011-2018 yılları arasında TDV KAGEM (Kadın Aile ve Gençlik Merkezi) Müdürlüğünü yürüttü. 2019 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine katılan Toprak, evli ve iki çocuk annesidir. 


Araştırma Alanları

Din ve Modernleşme

Dini Kurumsallaşma

Türk Modernleşmesi 

Dini İkaz ve Protesto Hareketleri

Aile Sosyolojisi


Verdiği Dersler

Din Sosyolojisi (Lisans)

Din ve Modernleşme (Yüksek Lisans)

Çağdaş Sosyoloji Teorileri (Yüksek Lisans)

Aile Sosyolojisi (Yüksek Lisans)

Din ve Aile (Yüksek Lisans)

Modern Türkiye'de Din, Devlet ve Toplum (Doktora)

Dini İkaz ve Protesto Hareketleri (Doktora)

 


Video ve Görseller

 

ikaz

iKAZ

Memur Ebru Derviş



Biyografi

Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi İsmail AKKOYUNLU

İbn Teymiyye, Şiî-Sünnî Reddiye Metinleri, Selefîlik ve Klasik İslam Mezhepleri çalışmalarıyla tanınan akademisyen

* Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Asistan Temsilciliği (2013-2019)

* İslam Mezhepleri Tarihi I ve İslam Mezhepleri Tarihi II Lisans Ders Asistanlığı (2011-2019)

* Çağdaş İslam Akımları ve Türkiye'de Dinî Akımlar Lisans Ders Asistanlığı (2011-2019)

Okumayan zihin, sulanmayan ağaç gibidir. (İsmail AKKOYUNLU)

* İbn Teymiyye ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.

* Ehl-i Hadis/Hanbelî gelenek ve Selefîlik, ilgi alanları arasında yer almaktadır.

* İslam düşüncesinde "iman teorisi" ile ilgilenmektedir.

* Şiî-Sünnî reddiye metinleri ve bu metinlerin mezhepler arası ilişkilerdeki yerini incelemektedir.

* Şiî-Sünnî imamet-hilafet tartışmaları ve bu tartışmaların İslam siyaset teorisindeki yeri araştırma alanları içerisindedir.



Biyografi

İsmail AKKOYUNLU (Dr. Öğr. Üyesi)

2007 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

2011 yılında yüksek lisansını, 2017 yılında ise doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Bölümü/İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı'nda tamamladı.

(Yüksek Lisans Tez Başlığı: "İbn Teymiyye'nin İman Konusunda Mezheplere Bakışı")

(Doktora Tez Başlığı: "İbn Teymiyye'nin Şia'ya Reddiyesi")

2007-2011 Yılları arasında Elazığ-Merkez Hilalkent İlköğretim Okulu'nda Din Kült. ve Ahlk. Bilg. Öğretmenliği yaptı.

2011-2017 Yılları arasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü/İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak 2017-2019 yılları arasında ise aynı fakültede Dr. Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.

2015 Yılında 4 ay süreyle Ürdün Üniversitesi'nde alanıyla ilgili araştırmalarda bulundu ve Arapça dil eğitimi aldı.

2019 Yılının Şubat ayında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü/İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı'nda Dr. Öğr. Üyesi olarak göreve başladı.


Araştırma Alanları

İbn Teymiyye, Hanbelîlik, Şiîlik, Selefîlik, Şiî-Sünnî Reddiye Metinleri, İslam Siyaset Teorisi


Verdiği Dersler

İslam Mezhepleri Tarihi I (Lisans)

İslam Mezhepleri Tarihi II (Lisans)

Çağdaş İslam Akımları (Lisans)

Türkiye'de Dinî Akımlar (Lisans)

Ehl-i Sünnet (Yüksek Lisans)

Ehl-i Hadis Zihniyeti ve Hanbelîlik (Yüksek Lisans)

Mezhepler Tarihi Metodolojisi (Yüksek Lisans)

Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği (Yüksek Lisans)

Mezhepler Tarihi'nde Metin Tahlili (Doktora)

Vehhabîlik ve Selefîlik (Doktora)

Mezhepler Tarihi'nde Usûl Sorunu (Doktora)


Video ve Görseller

                 

                   

İbn Teymiyye'nin Şia'ya Reddiyesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=RRsKbJuW4Kw&t=3592s

İbn Teymiyye ve Selefilik

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=kh5fOy0cIOo&t=400s

Günümüzde Ahlaki Yozlaşma

 

https://www.youtube.com/watch?v=nIObb4bFyyw&t=121s

Ebu Hanife

 

Mezhepler Tarihine Giriş                     İslam Mezhepleri Tarihi El Kitabı


Doç. Dr. Halid ÜVEYSİ

Beytülmakdis Çalışmaları alanlarında öncü bir akademisyen.

DEĞİŞİMİ VE ÖZGÜRLÜĞÜ YÖNETEN BİLGİDİR

Beytülmakdis/ Kudüs Çalışmaları alanı uzmanı



Biyografi

Beytülmakdis Çalışmaları alanı uzmanı. 2003 Yılında Abertay Üniversitesi Beytülmakdis araştırmaları alanında Yüksek lisansını tamamladı. 2006’da “Mapping İslamicjerusalem” başlıklı teziyle doktorasını bitirdi. Bu çalışması “Genç Alademisyenler Beytülmakdis Ödülü”ne layık görüldü.

Britanya’da kurulan Beytülmakdis Çalışmaları Merkezi’nde yöneticilik görevini üstlendi (2007-2011). Bunun yanında yüksek lisans ve doktora danışmanlığı yaptı. Uluslararası birçok sempozyumda bulunda ve Beytülmakdis ile alakalı konferanslar verdi.

Çok sayıda akademik makalesi bulunan Khalid El-Awaisi, 2006 yılında Aberdeen Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent oldu.  Hâlihazırda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin İslam Tarihi bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görevine devam etmektedir.


Araştırma Alanları
  • Erken İslam Tarihi
  • Beytülmakdis Çalışmaları
  • Kuran ve Hadis Çalışmaları
  • Kur'an Coğrafyası
  • Siyer Çalışmaları
  • Mukaddes Diyarın Tarihi Coğrafyası

Verdiği Dersler
  • Kur’an ve Hadisler Işığında Beytülmakdis (Tezli Yüksek Lisans)
  • Erken İslam Dönemi’nde Beytülmakdis’in Tarihi (Tezli Yüksek Lisans)

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep KAYA
Doç. Dr. Zeynep KAYA

İnanç ve din eğitimi, din eğitimi politikaları alanında çalışmaları bulunmaktadır.

Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı

İlahiyat Akreditasyon Ajansı Üyesi

ASİMDER Üyesi

ATEBE Dergisi Alan Editörü

İDRAK Dergisi Alan Editörü


Din eğitimi tarihi alanında çalışmalar yapmaktadır.

İnanç gelişimi ve din eğitimi ilişkisini incelemektedir.

Eğitim-Modernleşme ilişkisi sürecinde ortaya çıkan problemler üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Gençlik ve din eğitimi başlığı ilgi alanlarını arasında yer almaktadır. 

Ailede din eğitimi bağlamında ebeveyn-çocuk -ergen ilişkilerini incelemektedir.  



Biyografi

2001 yılında Ankara Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi’nden mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversitenin Din Eğitimi Bilim Dalı’nda “Basında Din Eğitimi-Öğretimi Laiklik Tartışmaları (1945-1960)” başlıklı teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı.  2014 yılında “Din Eğitimi Açısından İnanç Gelişim Teorisi Üzerine Bir Araştırma ve Değerlendirme” adlı teziyle doktora çalışmasını nihayete erdirdi. Doktora çalışması, Türk Toplumunda İnanç Gelişimi ve Din Eğitimi, adıyla kitaplaştı. 2004-2017 yılları arasında Ensar Vakfı ve Değerler Eğitimi Merkezi bünyesindeki araştırma projelerine katıldı, Değerler Eğitimi Merkezi’nde atölye çalışması yürüttü. 2003’ten 2017 yılına kadar İstanbul’da İmam-Hatip Meslek dersi öğretmeni olarak görev yaptı. 2017 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Din Eğitimi Bilim Dalına öğretim üyesi olarak atandı. 2018 yılında ise Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne katılan Kaya, evli ve üç çocuk annesidir. 


Araştırma Alanları

 Eğitim Politikaları, Yetişkin Eğitimi, İnanç Gelişimi, Din Eğitimi Tarihi, Ailede Din Eğitimi.


Verdiği Dersler

İİF271  Eğitim Bilimine Giriş

İİF273  Öğretim İlke ve Yöntemleri

İFF372 Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

İFF405 Din Eğitimi

İFF371 Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

PDF374 Sınıf Yönetimi

FDB569 İslam Eğitim Tarihi ( Yüksek Lisans)

FDB560 Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimi (yüksek Lisans)

FDB562 Karşılaştırmalı Din Eğitimi ( Doktora)

FDB759 Dini Gelişim ve Din Eğitimi (Doktora)


Video ve Görseller

inanç gelişimi kapak sayfası         ""      ..      ..


Prof. Dr. Ali AVCU
Prof. Dr. Ali AVCU

İslam'da Bâtınîlik ve İsmailîlik konularındaki çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen.

Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı

İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı

Fakülte Kurulu Üyesi

Ulûm Dergisi Konu Editörü

İlim servetten daha kıymetlidir; çünkü serveti sen korursun, halbuki ilim seni korur. (Hz. Ali)

Bâtınîlik ve İsmailîlik konularında çalışmalar yapmaktadır.

Bâtınîlik-terör ve mehdîlik-terör ilişkisi üzerine kafa yoran az sayıdaki akademisyenden birisidir.

İslâm düşüncesine İslam öncesi dini-felsefi akımların etkileri konusunda araştırmalar yapmaktadır.

Bâtınîlik-Tasavvuf, Bâtınîlik-Alevîlik ilişkisi konularında özgün sonuçlar içeren çalışmalar planlamaktadır.

Din-Mezhep , din-yorum ilişkisi gibi konularda özgün yaklaşımlar geliştirmek için çalışmaktadır.



Biyografi

 

Ali AVCU (Doç. Dr.) Lisans (1999) ve Yüksek Lisans (2002) derecelerini Ondokuz Mayıs Üniversitesinden; Doktora (2009) derecesini ise Ankara Üniversitesinden almıştır.  1999-2002 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2002-2018 yılları arasında ise Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde Öğretim Elemanı olarak çalışmış olan Ali Avcu, YÖK kanununun 35. maddesine istinaden görevlendirmeyle 2003-2010 yılları arasında Ankara Üniversitesinde görev yapmıştır. 2018 yılı Ağustos ayında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalında görev yapmaya başlamıştır. Avcu'nun, İslam Mezhepleri, İmamiye, Bâtınîlik, İsmaililik, Karmatîlik, Din-Kültür İlişkisi, Bâtınîlik-Terör ilişkisi, Tasavvuf-Bâtınîlik ilişkisi gibi konularda yayınlanmış kitap, makale, bildiri ve çeviri çalışmaları bulunmaktadır.


Araştırma Alanları

Dini Gruplar, İslam Mezhepleri, Bâtınîlik, İsmailîlik, Karmatîlik.


Verdiği Dersler

TİB 561 Mezhepler Tarihi Metodolojisi

TİB 562 Mezhepler Tarihinin Kaynakları -I-

TİB 588 Mezhepler Tarihinin Temel Kavramları

TİB 589 Mezhepler Tarihinin Kaynakları -II-

TİB 590 Selefilik

TİB 736 Marjinal İslam Fırkaları (Gulat)

TİB 737 İslam Dünyasında Dini Guruplar

TİB 738 Dini Gurupların Zihniyet Yapıları

TİB 763 Bâtınîlik

TİB 764 Türkiye'de Dini Guruplar

TİB 765 Şiilik


Video ve Görseller

"İsmaililik Kitap Kapak Resmi"


ADNAN
Doç. Dr. Adnan Abdalla Mohammad Oweida

İslam Ekonomisi ve İslami Bankacılık çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen.

  • Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi.
  • Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi (ULIFAM) Öğretim Üyesi.

  • İslam Ekonomisi alanında çalışmaları bulunmaktadır.
  • İslam bankaları alanında araştırmalarını sürdürmektedir.
  • Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı alanında araştırmacıdır.


Biyografi

Dr. Öğr. Üyesi Adnan Oweida Ürdün Üniversitesi İslami Araştırmalar alanında lisansını tamamladıktan sonra 1999 yılında İslam Ekonomisi alanında Yarmouk Üniversitesi’nde yüksek lisansını bitirdi. Dr. Oweida, doktorasını ise yine Ürdün’ün önde gelen üniversitelerinden Yarmouk Üniversitesi (Ürdün)’den 2006 yılında İslam Ekonomisi İslami Bankacılık alanında aldı.

Birleşmiş Milletler, UNRWA programında 1995-2010 yılları arasında çalışan Ürdün Zarqa Üniversitesi’nde (2010-2015) ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen üniversitelerinden IIWS-Zayed Üniversitesinde alanıyla ilgili dersler verdi. Kendisine ait alanıyla ilgili yayımlanmış uluslararası seviyede çeşitli kitap ve makaleleri bulunmaktadır. 2018 yılı may ayında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne katılmıştır.


Araştırma Alanları
  • İslam Ekonomisi
  • İslami Bankacılık
  • İslami sigorta
  • İslam Ekonomisi ve Finansı

Verdiği Dersler
  •  IEF - 501 Microeconomics  (Yüksek Lisans)

  • IEF 510 Araştırma yöntemleri  (Yüksek Lisans)

  • IEF 532 Islamic Economics in Arabic (Yüksek Lisans)

  • IEF 526 Katılım bankisi  (Yüksek Lisans) 


Video ve Görseller

  1


Doç. Dr. Cihan KILIÇ

Osmanlı İlmiye Teşkilatı ve Osmanlı Eğitim Kurumları alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

Bağdat'ı almaya çalışmak; Bağdat'ın kendisinden daha mı güzeldi ne! (IV. Murad)

Osmanlı İlmiye Teşkilatı uzmanlık alanıdır.

Osmanlı müderris ve kadı atamalarına araştırmalar yapmaktadır.

Osmanlı Medreseleri üzerine incelemeler yapmaktadır.

Klasik dönem eğitim kurumları ve Enderun Mektebi üzerine araştırmalarına devam etmektedir.



Biyografi

Cihan KILIÇ (Dr. Öğr. Üyesi), lisans (2004), tezsiz (2004) ve tezli (2010) yüksek lisans (2004) derecelerini Gazi Üniversitesinde tamamladı. Doktora derecesini (2017) Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde "XVII. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İlmiye Teşkilatında istihdam ve hareket (Anadolu Kadıaskerliği örneği)" isimli tezi ile elde etti. 2004-2008 yılları arasında MEB bağlı okullarda Tarih Öğretmeni olarak çalıştı. 2008-2013 tarihleri arasında üstün yetenekli çocuklara eğitim veren Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğretmen ve idareci olarak görev yaptı. 2013 yılından itibaren Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde Daire Başkanlığı ve Genel Sekreter Yardımcılığı dahil çeşitli idari görevlerde bulundu. 2018 yılı Haziranından itibaren İlahiyat Fakültesi'nde hizmet vermektedir.


Araştırma Alanları

Osmanlı İlmiye Teşkilatı, kadılık ve mevleviyet sistemi, medrese teşkilatı ve müderrisler, üstün yetenekliler ve Enderun eğitimi


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

ilmiye


Prof. Dr. Metin ÖZDEMİR
Prof. Dr. Metin ÖZDEMİR

Kelâm Anabilim Dalı'nda, "Kötülük Problemi" deyince akla gelen ilk isim.

Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı

Kelâm Anabilim Dalı Başkanı

Fakülte Kurulu Üyesi

 

"Allah, azabı akıllarını (güzelce) kullanmayanlara verir." (Kur'an, Yunus 10/100)

  • Kötülük problemi uzmanlık alanıdır.
  • İnsan hürriyeti gibi Kelâm İlmi'nin problematik meselelerinde çalışmalar yapmıştır.
  • Araştırmaları daha çok metodoloji, iyimserlik, kötümserlik ve kader gibi konuların kritiği üzerine yoğunlaşmıştır.
  • Mu'tezile'nin Kur'an Müdafaası ile ilgili bir çalışması vardır.


Biyografi

Metin ÖZDEMİR (Prof. Dr.), 1990 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı yıl içerisinde A. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Kelam-İslam Felsefesi Bölümü’nde Yüksek Lisans programına başladı. Yüksek lisansını 1994 Yılında Hz. Peygamber’in “Mirac” olayı ile ilgili olarak bitirdi. Doktorasını 1998 Yılında “İslam Kelamı’nda Kötülük Problemi” adlı teziyle tamamladı. 1995 Yılında Cumhuriyet Ü. İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Kelam Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1998 yılında Yardımcı Doçent, 2004 yılında da Doçent oldu. 2004/2005 akademik yılında, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan burslu olarak Ürdün Üniversitesi’nin Dil Merkezi’nde yabancılar için hazırlanmış olan programa devam etti. 2009 (19 Ağustos) yılında profesör oldu. 04.02.2013 tarihinde Cumhuriyet Ü. İlahiyat Fakültesi’nden naklen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Kelam ve Mezhepler Tarihi Anabilim Dalına öğretim üyesi olarak geçti. Ardından 03/01/2018 tarihinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalına Öğretim Üyesi olarak atandı. Halen aynı anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Kötülük problemi, insan hürriyeti, kader ve Mutezilenin Kur’an müdafaası gibi konular üzerinde çeşitli kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.


Araştırma Alanları
  • İslâm Kelâmı'nda kötülük problemi
  • İnsan hürriyeti ve kadercilik
  • Çağdaş Kelâm problemleri
  • Kur'an müdafaası

Verdiği Dersler

TİB713 Kelâmî Metodolojinin Temel Dinamikleri (Doktora)

TİB714 İslâm Kelâmının Klasik Metinlerinden Seçmeler (Doktora)

TİB742 Rasyonel Teoloji (Doktora)

TİB513 Kelâm Metodolojisi ve Kaynakları (Yüksek Lisans)

TİB515 Klasik Kelâm Metinleri-1 (Yüksek Lisans)

TİB564 Çağdaş Kelâm Metinleri (Yüksek Lisans)

TİB566 Kelâm Ekolleri (Yüksek Lisans)

 

 


Video ve Görseller

 

 

 

program 1 program 2 program 3 

 

 

program 4 program 5   program 6

 

 

program 7   program 8   program 9

 

 

program 10   program 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Doç. Dr. Osman AKTAŞ
Doç. Dr. Osman AKTAŞ

Arapça ve Farsça karşılaştırma çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen.

ASBÜ Arap Dili ve Belagatı Öğretim Üyesi

Dillerinizin ve renklerinizin farklı olması O'nun ayetlerindendir. (Rum Suresi 22. Ayet)



Biyografi

Osman AKTAŞ (Doç. Dr.), lisans eğitimini (2006) Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlamıştır. Yüksek lisans (2016) ve doktora (2019) derecesini Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesinden almıştır. 2006-2013 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı çeşitli okullarda öğretmenlik yapmıştır. 2013-2018 yılları arasında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine 2018 yılı Nisan ayında katılmıştır.


Araştırma Alanları

Arap dil felsefesi, modern Arapça, çeviri, Arapça ve Farsça karşılaştırmaları.


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Prof. Dr. Abdurrahman YAZICI

 

Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi (ULIFAM) Müdürü




Biyografi

 

Sivas’ın Suşehri ilçesinde doğan Yazıcı, yüksek lisansını 2006, doktorasını 2012 yılında İslam Hukuku alanında İstanbul Üniversitesi’nden tamamladı.

Birer yıl süreyle Suriye’de Şam Arap Dili Enstitüsü’nde ve Almanya Georg-August Göttingen Üniversitesi’nde alanında araştırmalar yapmak ve dil geliştirmek amacıyla bulundu.  

Doktora sonrasında bir süre çeşitli ilmi kuruluş ve araştırma merkezlerinde araştırmacı olarak çalışan Yazıcı, 2016-2018 yılları arasında Bahreyn merkezli İslam İşbirliği Teşkilatı’nın kurumlarından İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Meclisi’nde (CIBAFI) araştırmacı ekonomist olarak görev yaptı.

İslam İktisadı ve Finansı başta olmak üzere Osmanlı Hukuk Tarihi, İktisat Tarihi ve Miras hukuku alanlarında araştırmalarına devam eden Yazıcı halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

 


Araştırma Alanları

Katılım Bankacılığı, Katılım Sigortacılığı,  İslam İktisat Tarihi, Osmanlı Hukuk Tarihi ve Miras Hukuku


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Tawfik AZRAK

Islam Finans ve Bankacılık çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen.

ASBU İlahiyat Fakültesi, Temel İslam Bilimleri, İslam Hukuku Öğretim Üyesi 

ASBU Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi (ULIFAM) Öğretim Üyesi.

"Indeed, my prayer, my rites of sacrifice, my living and my dying are for Allah, Lord of the worlds"



Biyografi

Dr. Tawfik Azrak, İslami Bankacılık ve Finans alanındaki doktorasını Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi İslami Bankacılık ve Finans Enstitüsü'nden almıştır. Halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) İlahiyat Fakültesi'nde doktor öğretim üyesi olarak çalışmakta ve yine ASBÜ bünyesindeki Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi (ULIFAM)’da İslam Ekonomisi ve Finansı alanda çalışmalarına devam etmektedir. Dr. Azrak daha önce merkezi Malezya'da bulunan Uluslararası İslam İktisadı Araştırma Akademisi (ISRA) bünyesinde iki yıl kadar çalışmıştır. Ayrıca Asya Finans Bank, Dini Danışma Kurulu'nda bir süre çalışarak tecrübe edinme imkânı kazanmıştır. Dr. Azrak'ın İslami bankacılık ve finans alanında gerek Arapça gerekse İngilizce yayımladığı çeşitli makaleleri ve araştırmaları bulunmaktadır.

Dr. Azrak, yüksek lisansını ise yine İslam Ekonomisi ve Finansı alanında dünyanın önde gelen kurumlarından İslami Finans Eğitim Merkezi (INCEIF)'te 2013 yılında tamamlamıştır. Bu esnada aynı zamanda İslam Kalkınma Bankası'nın kurumlarından İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI)'den burs elde etmiştir. Yüksek lisansı esnasında INCEIF'te araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Dr. Azrak lisansını ise Ekonomi alanında 2010 yılında Şam Üniversitesi'nden almıştır. 


Araştırma Alanları
  • İslami Bankacılık ve Finans.
  • Bankacılık Açıklaması.
  • Risk Yönetimi

Verdiği Dersler
  • IEF 506  Islamic Financial Contracts (Yüksek Lisans)
  • IEF 510  Research Methodology (Yüksek Lisans)
  • IEF 509 Seminar (Yüksek Lisans)
  • IEF 532 Islamic Economics in Arabic (Yüksek Lisans)

Video ve Görseller

Doç. Dr. Şuayip SEVEN

Klasik hadis ilimleri ve modern hadis yorum bilimi alanında çalışan bir akademisyen.

(لَيْسَ الْعِلْمُ بِكَثْرَةِ الرِّوَايَةِ ، إِنَّمَا الْعِلْمُ نُورٌ يَضَعَهُ اللَّهُ فِي الْقُلُوبِ (رواه القاضي عياض عن مالك بن أنس

  • Klasik hadis ilimleri ve tarihi gelişimi
  • Klasik hadis şerhleri (İbn el-Hacer Örneği)
  • Hadis yorumları ve modern felsefi hermenötik
  • Alman oryantalizmi ve temsilcileri
  • Fuat Sezgin ve İslam literatürüne dair eseri (Geschichte des Arabischen Schrifttums)
  • Almanya'da yeni açılan İslam Teolojisi Fakülteleri (Program, Müfredat ve Uygulama)
  • Avrupalı Müslümanlar (Almanya Özelinde)


Biyografi

Şuayip Seven (Dr. Öğr. Üyesi) 1995 yılında Çorum/Alaca İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Çorum İlahiyat Fakültesinden 2000 yılındaki mezuniyeti akabinde Diyanet İşleri Başkanlığı Bolu Mengen Müftülüğü bünyesinde kısa bir süre İmam-Hatiplik yaptı. 2002'de kayıt olduğu Freiburg am Breisgau Albert-Ludwigs Universitesi Arapça ve İslambilimleri (Arabistik und Islamwissenschaft) bölümünde 2006 yılında yüksek lisansını bitirdi. 2007-2012 yılları arasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)'nin Münster Din Hizmetleri Ataşeliği bölgesinde beş yıllık sözleşmeli görevi esnasında çok sayıda Almanca islami konferanslar ve cami tanıtım programları gerçekleştirdi. 2012 yılında Münster Westfälische Wilhelms Üniversitesine Hadis Anabilim Dalı öğretim görevlisi (Wissenschaftlicher Mitarbeiter) olarak intisap etti. 2018'e kadar sürdürdüğü bu görevinde üniversitedeki haftalık hadis derslerinin yanında uluslararası düzeyde çok sayıda konferanslara katıldı. Mısır el-Ezher, Fas el-Qaraviyyun ve Ürdün eş-Şeria fakültelerinde konferanslara iştirak etti ve kısa süreli araştırmalarda bulundu. 2017 yılında "Traditionelle Hadith-Hermeneutik im Zummenhang mit modernen Ansätzen der Ankaraner Schule" başlıklı tezi ile doktorasını yine Münster Üniversitesi'nde tamamladı. 2018 yılından itibaren ASBÜ İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.


Araştırma Alanları
  • Klasik Hadis İlimleri (ulum el-hadith)
  • Modern Hadis Hermenötiği (Hadith-Hermeneutic)
  • Avrupa İslam Araştırmaları 
  • Avrupalı Müslümanlar (Almanya Özelinde)

Verdiği Dersler
  • TİB543 Yorum Bilimi ve Hadis (Tezli Yüksek Lisans)
  • TİB547 Sahabenin Hadis Yorumları (Tezli Yüksek Lisans)
  • TİB747 Klasik Hadis Şerhleri (Doktora)
  • TİB579 Hadis İlimleri ve Metodolojisi I  (Doktora)
  • TİB580 Hadis İlimleri ve Metodolojisi II (Doktora)
  • TİB581 Klasik Dönem Hadis Yorumları (Tezli Yüksek Lisans)
  • TİB739 Hadis ve Literatürü Gelişim Tarihi (Doktora)
  • TİB711 Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği (Doktora)
  • TİB767 Hadis Metinleri (Doktora)
  • TİB766 Hadis ve Oryantalizm (Doktora)

Video ve Görseller

 

  Kitap I   Video I    Video II


Doç. Dr. Hadiye ÜNSAL

Kur’an tarihi, nüzul kronolojisi ve sure içeriklerine dair çalışmalarıyla öne çıkan bir akademisyen.

ASBÜ İslam Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı

"Bir insan kendini sınırladığı ölçüde sonsuzluğa da yaklaşmış demektir. (S. Zweig)"

Kur'an tarihi ve nüzul kronolojisi konusunu incelemektedir.

Kur'an'da Ehl-i kitapla (Yahudi ve Hıristiyanlar) ilgili hitaplara dair çalışmalar yapmaktadır.

Nüzul-siret ilişkisi bağlamında Kur'an surelerinin temel vurguları konusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Son dönem Osmanlı aydınlarının Kur'an yorumlarına dair çalışmalar yapmaktadır.



Biyografi

Hadiye Ünsal (Dr. Öğr. Üyesi), lisans (2007), yüksek lisans (2010) ve doktora (2014) derecelerini  Çukurova Üniversitesinden almıştır. Frankfurt Goethe Üniversitesinde araştırmalar yapmıştır. Doktora çalışmasını tamamladığı 2014 yılından 2018 yılına kadar Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışan Hadiye ÜNSAL, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine 2018 yılı Şubat ayında katılmıştır.  Hadiye Ünsal'ın, Tefsirde Heterodoksi: Kâdiyânîlik ve Kur'an, Erken Dönem Mekkî Surelerin Tahlili ve Kur'an Tarihi (eserin diğer yazarı Mustafa Öztürk) adlı kitapları mevcuttur. 


Araştırma Alanları

Erken Dönem Tefsir Faaliyetleri, Hint-Alt Kıtası Kur'an Araştırmaları, Kur'an Tarihi, Nüzul Kronolojisi.


Verdiği Dersler

TİB747    Klasik Tefsir Metinleri

TİB721    Siret-Nüzul İlişkisi

TİB722    Tefsir Tarihi

TİB750    Kur'an Çevirilerinde Yöntem Sorunu

TİB551    Klasik Dönem Ulumu'l Kur'an Metinleri

TİB582    Modern Dönem Tefsir Geleneği

TİB584    Kur'an Surelerinin Muhtevası  

 


Video ve Görseller

kitap 1    kitap 2    kitap 3

 


Doç. Dr. Mehmet Ali Kılay ARAZ

Arap Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretimi, Modern Cezayir Edebiyatı Ardıl çeviri, vb. 

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı 13.11.2018- 03.11.2020

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı Başkanı 12.11.2018-...

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatör Yardımcısı 15.11.2018-...

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Engelli Öğrenci Birim Temsilcisi 15.06.2018-...

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İslami Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı 114.10.2019- ...

 

 

Hayat ne kadar zor görünürse görünsün yapabileceğin ve başarabileceğin bir şey mutlaka vardır. Sadece vazgeçmemene bağlı. (S. HAWKING)



Biyografi

Mehmet Ali Kılay ARAZ (Doç. Dr.), Lisans derecesini; Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında (1999), Yüksek Lisans derecesini; Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Arap Dili ve Belagati Bilim Dalında (2003) ve Doktora derecesini; Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doğu Dilleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalında almıştır. (2013)  Ankara Üniversitesinin ilgili Lisans programından mezun olduktan hemen sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı birçok okulda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulunmuştur (1999-2013). Doktora çalışmalarını tamamladığı 2013 yılından 2014 yılına kadar Afyon Kocatepe Üniversitesinde, 2014 yılından 2018 yılına kadar Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr./Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışan Mehmet Ali Kılay ARAZ, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine 2018 yılı Şubat ayında katılmıştır. 2020 yılında Doçent unvanını alan ARAZ, halen İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalında görevine devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınlarından İlköğretim ve Ortaöğretim Okullarında ders kitabı olarak okutulan çok sayıda kitap yazımına katkı sunan ARAZ’ın, çeşitli bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleleri, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş tebliğleri bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olan ARAZ, Arapça, Farsça ve İngilizce bilmektedir.


Araştırma Alanları

Arap Dili ve Edebiyatı, Dil Bilimi, Arapça Öğretimi, Modern Cezayir Edebiyatı (Öykü-Roman), Ardıl Çeviri, Edebi ve Teknik Çeviri 


Verdiği Dersler

ARP  0011 ARAPÇA GRAMER (2018-2019 GÜZ) HAZIRLIK

TİB 555 Arapça İleri Gramer-1 (2018-2019 GÜZ) YÜKSEK LİSANS

 TİB 557 Arap Dili ve Belagatı-1 (2018-2019 GÜZ) YÜKSEK LİSANS

TİB 555 Arapça İleri Gramer-2 (2018-2019 BAHAR) YÜKSEK LİSANS

 TİB 557 Arap Dili ve Belagatı-2 (2018-2019 BAHAR) YÜKSEK LİSANS

İİF103 Arap Dili Edebiyatı I (2019-2020 GÜZ) LİSANS

İİF104  Arap Dili Edebiyatı II (2019-2020 BAHAR) LİSANS

TİB 559 Klasik Arap Nesri-1 (2019-2020 GÜZ) YÜKSEK LİSANS

 TİB 557 Arap Dili ve Belagatı-1 (2019-2020 GÜZ) YÜKSEK LİSANS

TİB 555 Arapça İleri Gramer-2 (2019-2020 BAHAR) YÜKSEK LİSANS

 TİB 557 Arap Dili ve Belagatı-2 (2019-2020 BAHAR) YÜKSEK LİSANS


Video ve Görseller

Ahmad Fayez Ahmad HERSH
Doç. Dr. Ahmad Fayez Ahmad HERSH

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi (Türkiye)

Ürdün Üniversitesi Öğretim Üyesi (Ürdün)

Yarmouk Üniversitesi Doktora (Ürdün)

Yüksek Diploma (Ürdün)




Biyografi

Doktorasını İslam Ekonomisi ve İslami Bankacılık alanında Yarmouk Üniversitesinde (Ürdün) tamamlamıştır. Daha sonra Ürdün Üniversitesinde bir süre öğretim üyesi olarak görev yapıp 2018 yılında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde doktora öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır. ASBÜ Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezinin aktif bir üyesidir.  


Araştırma Alanları

İslam Ekonomisi ve Finansı

İslami Bankacılık

Klasik İktisat

Kamu Maliyesi

Tekafül

Fıkıh Muamelat 

İslami İlimler

 

 


Verdiği Dersler

Takaful (Katılım Sigortacılığı)

Islamic Economics in Arabic Language (İslam Ekonomisi -Arapça-)

İntroduction to Fiqh (Fıkıh'a Giriş)


Video ve Görseller

Doç. Dr. Mehmet Murat KARAKAYA
Doç. Dr. Mehmet Murat KARAKAYA

Fârâbî felsefesi, Neo-Platonizm ve Kötülük alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

  • ASBÜ İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı
  • MEB, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi, Proje Danışmanı
  • Eskiyeni Dergisi Felsefe Alan Editörü
Ameli felsefe olmadan nazari felsefe eksik kalır.

Fârâbî felsefesi 

Plotinus Felsefesi

Tanrı, Akıl ve Nefs

Neo-Platonizm 

Kötülük

 



Biyografi

Mehmet Murat Karakaya (Doç. Dr.) Lisans derecesini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden (1995), Yüksek Lisans derecesini Erciyes Üniversitesinden (2002), Doktora derecisini Ankara Üniversitesinden (2016) almıştır. 1995-2009 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmen, 2009-2015 yılları arasında ise Maarif Müfettişi olarak görev yapmıştır. 2015-2018 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde Milli Eğitim Uzmanı olarak çalışmış, "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi"nin koordinatörlüğünü yürütmüştür. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine  2018 yılı şubat ayında katılmıştır.

İslam felsefesi alanında, Plotinus, Esûlûcyâ ve Fârâbî felsefeleri ve kötülük konusu üzerinde çalışmaları bulunan Karakaya'nın, Kur'an'ın Anlaşılmasında Dil Problemi (Marifet Yayınları, 2003), İslam ve Terakki (Fecr Yayınları, 2010) ve Ontolojik Açıdan Tanrı, Akıl ve Nefs (Elis Yayınları, 2018) Nefs-Beden Bağlamında Kötülük (Eskiyeni Yayınları, 2019) adlı dört kitap çalışması ve İslam felsefesi alanında yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. 


Araştırma Alanları

İslam Felsefesi, Antik Çağ Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Siyaset Felsefesi.


Verdiği Dersler

FDB553 İslam Felsefesinde Metafizik Problemler (Yüksek Lisans)

FDB548 İslam Felsefesinde Temel Kavramlar (Yüksek Lisans)

FDB555 İslam Felsefesinin Gelişim Süreci (Yüksek Lisans)

FDB741 İslam Felsefesinin Metafizik Temelleri (Doktora)

FDB738 Klasik İslam Felsefesi Metinleri (Doktora)


Video ve Görseller

Helal Gıda    Nefs ve Beden Bağlamında Kötülük   Ontolojik Açıdan Tanrı, Akıl ve Nefs   İslam ve Terakki   Kur'an'ın Anlaşılmasında Dil Problemi   


Dr. Öğr. Üyesi Levent YAKUPOĞLU

Arapça öğretiminde modern metotları ile öne çıkan bir akademisyen.

Güzel konuşmada büyü etkisi, şiirde ise hikmet vardır.

  • Arap dili alanında çalışmaları bulunmaktadır.
  • Arapça konuşma stratejilerinde öne çıkanlardan biridir.
  • Arapça-Türkçe karşılaştırmaları alanında araştırmacıdır.
  • Anadili Arapça olmayanlara verdiği Arapça dersleri ile bilinmektedir.
  • Açık öğretim ve YDS Arapçaya yönelik eserleri bulunan bir yazardır.
  • İslam felsefesi alanında araştırmalarını sürdürmektedir.


Biyografi

Dr. Levent Yakupoğlu lisans eğitimini Anbar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı (2006). Yüksek lisans derecesini Lübnan Dawa Üniversitesi'nden (2011), doktora derecesini Ankara Üniversitesi'nden aldı (2017), ikinci doktorası Selçuk Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı'ndadır (2024). Akademik faaliyetlerinin yanı sıra farklı üniversitelerde ve çeşitli kurumlara bağlı olarak yurtiçinde ve yurtdışında dersler verdi. 2018 yılı Ocak ayında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne Arap Dili ve Belağatı Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak katıldı. Yakupoğlu 2021'den beri Uluslararası Arap Yazarlar Birliğinin Ankara kolu başkanlığı görevini yürütmektedir. Araştırma alanları; dilbilim, dil felsefesi, modern Arapça eğitimi, Arap dili ve belagati, Arap edebiyatı, çeviri yöntemleri, felsefe ve din bilimleridir. Felsefe, tahkik, Arap dili, diller arası karşılaştırma, açık öğretim ve YDS Arapça gibi alanlarda farklı birkaç dilde eserleri bulunmaktadır.


Araştırma Alanları
  • Dilbilim
  • Dil Felsefesi
  • Arap Edebiyatı
  • Arapça Öğretimi
  • Çeviri Yöntemleri
  • Arap Dili ve Belagati
  • Modern Arapça Eğitimi
  • İslam Felsefesi

Verdiği Dersler

​​​​​​

  • TİB786 - Arapça Lehçeler (DR)
  • TİB 724 - Arapçada Basın ve Medya Dili (DR)
  • ---
  • TİB 570 - Dil Felsefesi (Y.L)
  • TİB 533 - Arapça Klasik Metinler (Y.L)
  • TİB604 - Arapça Söylem Analizi ve Çeviri (Y.L)
  • TİB 533 - Arapça Metinleri Okuma ve Çözümleme Teknikleri (Y.L) 
  • ---
  • ILA 205 - Arapça Metin ve Yazma III (Lisans)
  • ILA 401 - Klasik Dini Metinler - Arapça (Lisans)
  • ILA206 - Arapça Metin ve Yazma IV (Lisans)
  • ILA104 - Arapça Okuma ve Anlama II (Lisans)
  • ---
  • ARP 307 - Dil Edinimi (Lisans)
  • ARP 212 - İleri Konuşma Becerileri II (Lisans)
  • ARP 303 - Arapça Dil Becerilerinin öğretimi I (Lisans)
  • ARP304 - Arapça Dil Becerilerinin Öğretimi II  (Lisans)
  • ARP 201 - Arapça Öğrenme ve Öğrenim Yaklaşımları I (Lisans)
  • --- 
  • ARP401 - Arapça Diyalektler (Lisans)
  • İİF 103 -  Arap Dili ve Edebiyatı-Arapça (Lisans)
  • ARP313- Mesleki Arapça Uygulamaları (Lisans)
  • ARP219- Arapça Öğretiminde Sınav Hazırlama ve Değerlendirme (Lisans)
  • --- 
  • ARP Z04 - Arapça Okuma (Hazırlık)
  • ARP Z03 - Arapça Yazma (Hazırlık)
  • ARP Z02 - Arapça Dinleme (Hazırlık)
  • ARP Z01 - Arapça Konuşma (Hazırlık)

 


Video ve Görseller

 

1    2    3    4   

 

sözlük    5     98     9

 

mmm    t

               

 

 


Prof. Dr. Ali Osman KURT
Prof. Dr. Ali Osman KURT

​​​​​​Erken ve modern dönem Yahudilik çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen.

 

 

  • Dinler Tarihi Anabilim Dalı Başkanı

  • Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Yönetim Kurulu Üyesi

  • Türkiye Dinler Tarihi Derneği (TÜDTAD) Yönetim Kurulu Üyesi

[Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Sakın beşincisi olma helak olursun. Hz. Muhammed]

  • Erken ve modern dönem Yahudi tarihi uzmanlık alanıdır.
  • Yahudi fundamentalist akımların kökeni olan 'Hasidi' ve 'Mitnaged' hareketler üzerine çalışmalar yapmıştır.
  • Yahudilikte 'koşer' inancı ve bunun ekonomik yönünü araştırmaktadır.
  • Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da din değiştirme olgusunu incelemektedir.
  • İmam Hatip Liselerinde okutulan Talim ve Terbiye Kurulu onaylı 'Dinler Tarihi' kitabının yazarlarındandır.


Biyografi

Ali Osman Kurt (Prof. Dr.), lisans eğitimini (1995) Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlamış, yüksek lisans derecesini (2000) Cumhuriyet Üniversitesinden, doktora derecesini (2006) Ankara Üniversitesinden almıştır. 1996-1999 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çeşitli okullarda öğretmenlik yapmıştır. 2007-2013 yıllarında Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde, 2013-2015 yılları arasında da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde akademik çalışmalarını yürütmüştür. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine  2015 yılı Ekim ayında katılmıştır.

Erken ve modern dönem Yahudi tarihi üzerine çalışmalar yapan Ali Osman Kurt'un, Dinler Tarihi alanında ‘Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam’da Din Değiştirme’, ‘Erken Dönem Yahudi Tarihi: Yahudiliğin Mimarı Ezra’, ‘Fundamentalist Yahudiler’ başlıklı telif ve ‘Bir Yahudi Filozofun Kaleminden Üç Din Üç Peygamber’ adlı tercüme kitapları bulunmaktadır.


Araştırma Alanları

Erken ve modern dönem Yahudilik çalışmaları, Babil sürgünü, fundamentalist Yahudiler, din değiştirme.


Verdiği Dersler
  • FDB729 Yahudilik Tarihi ve Teolojisi (Doktora)

  • FDB731 Hıristiyanlık Tarihi ve Teolojisi (Doktora)
  • FDB733 Din ve Mitoloji (Doktora)
  • FDB730 Yeni Dini Hareketler (Doktora)
  • FDB539 Dinler Tarihi Metodolojisi (Tezli Yüksek Lisans)
  • FDB541 Doğu Dinleri (Tezli Yüksek Lisans)

  • FDB538 Yahudiliğe Giriş (Tezli Yüksek Lisans)
  • FDB540 Hıristiyanlığa Giriş (Tezli Yüksek Lisans)
  • ASIA561 Asya'da Karşılaştırmalı Dinler Tarihi (Disiplinlerarası Tezli Yüksek Lisans)

  • DIN313 Dinler Tarihi I (Lisans)
  • DIN310 Dinler Tarihi II (Lisans)


Video ve Görseller

resim2        fundamentalist yahudiler     dinler tarihi    

 

 


Arş. Gör. Murat KAYALIK

İlk Dönem Tefsir Faaliyetleri ve Hollanda’da İslam Araştırmaları alanında çalışan bir akademisyen.




Biyografi

·  Murat Kayalık (Arş. Gör.), lisans (2012) ve yüksek lisans (2014) derecelerini Ankara Üniversitesinden almıştır. 

   2015 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Tefsir alanında doktora programına başlamıştır. “İşârî Tefsîr Geleneğinde İbn Abbâs’a İzâfe Edilen Rivâyetler” konusunu doktora tezi olarak çalışan Kayalık’ın genel olarak akademik ilgi alanları şunlardır; Kur’ân İlimleri, İlk Dönem Tefsîr Faaliyetleri, Kur’ân’ın Tefsîrinde Sünnet’in Konumu, Sahâbe’nin Tefsîr Anlayışı ve İşârî Tefsîr. 

·      Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine 2017 yılı Mayıs ayında katılmıştır. 

·    Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi esnasında klasik usûlde İslâmî İlimler, Modern Arapça ve İngilizce eğitimi almıştır. Yine eğitim amaçlı Hollanda, Belçika, Almanya, Mısır ve Ürdün’de bulunmuş olan Kayalık, Hollandaca, İngilizce, Arapça ve Almanca bilmektedir.


Araştırma Alanları

* Kur’ân İlimleri

* İlk Dönem Tefsîr Faaliyetleri

* İşârî Tefsîr


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Arş. Gör. Esra E. ŞAMLIOĞLU

Kur'an Tarihi alanında araştırmalar yapan bir akademisyen.

Her şeyin mevsimi, göklerin altındaki her işin vakti var. (Ecclesiastes 3:1)

  • Kur'an Tarihi alanında çalışmaktadır.
  • Kur'an öncesi dönem Arap tarihi üzerine araştırmalar yapmaktadır.
  • Kur'an çevresi metinleri incelemek amacıyla Sami diller üzerine çalışmaktadır.
  • Kur'an ve Yahudilik bağlamında karşılaştırmalı çalışmalar yürütmektedir.


Biyografi

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden (İngilizce İlahiyat Programı) ve Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinden (Felsefe Programı-Çift Ana Dal) mezun olmuştur (2015). Aynı üniversitede “Kur’an’da Rab ve İlah Kavramlarının Semantik Analizi” başlığı ile yüksek lisansını tamamlamıştır (2018). Millî Eğitim Bakanlığında öğretmen (2015-2016), Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde (2016-2017) araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2017 yılında göreve başladığı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Tefsir Anabilim dalı araştırma görevlisi olarak bulunmakta ve Ankara Üniversitesi İlahiyat fakültesinde tefsir alanında  "Kur'an'ın İlk Muhataplarının Bilgi Zemini" başlıklı doktora çalışmasına devam etmektedir. İngilizce, Arapça ve İbranice dillerini bilmektedir.


Araştırma Alanları

Kur'an Tarihi, Kur'an Çevresi metinler, Kur'an öncesi Arap tarihi, Kur'an ve Yahudilik alanında karşılaştırmalı çalışmalar, Sami diller.


Verdiği Dersler

ILH203 Tefsir I (ASBÜ KKTC İlahiyat)

ILH332 Kur'an ve Yorum Bilim (ASBÜ KKTC İlahiyat)


Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa BORSBUĞA

Kelam ilmine dair varlık, bilgi, değer ve yazma eserler alanında çalışmalar yapan bir akademisyen. 

KADER Dergisi Bölüm Editörü

TAHKİK Dergisi Bölüm Editörü

"Aşkınan koşan yorulmaz." (Neşat Ertaş)

Kelam ilminin bilgi, varlık ve değerler konusu ilgi ve uzmanlık alanıdır.

Kelam ilminde cüzi irade, kaza-kader ve mukaddimat-ı erba'a konusunda araştırmalar yapmaktadır. 

Erken dönem ile geç dönem kelam ve İslam felsefi yazma eserlerini tahkik etmektedir.

Kelam ile felsefe ilişkisi üzerinde incelemelere devam etmektedir. 



Biyografi

Mustafa BORSBUĞA (Arş. Gör.) Lisans derecesini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden (2015), Yüksek Lisans derecesini ise “Klasik Dönem Kelâmında Bilgi Edinme Kaynaklarının Kuvvet Değeri” başlıklı tezle Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden (2017) almıştır. 2018’de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde başladığı doktora süreci devam etmektedir. Kelâm ilmi alanında bilgi, varlık ve değerler konularının yanı sıra erken ve geç dönem yazma eserleri üzerine yoğunlaşan BORSBUĞA’nın yayımlanmış birçok makale ve kitap bölümleri bulunmaktadır. 


Araştırma Alanları

Osmanlı Düşüncesinde İrade Konusu, Mukaddimat-ı erba'a, Kaza-kader, Kelamda varlık, Kelamda bilgi, Kelam ve İslam felsefesinde Ruh ve Nefsin mahiyeti, Yazam eserlerin edisyon kritiği (Tahkik). 


Verdiği Dersler

Kelam I (Lisans)

Kelam II (Lisans)

İslam İnanç Esasları (Lisans)


Video ve Görseller

Arş. Gör. Miray HALLAK

Kelam ve Antropoloji alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

“Bütünü bilinmeyen bir şey hepten terk edilmez; zira cüzi bilgi külli cehaletten evladır.” (Ebü’l-Fidâ)



Biyografi

2013 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden (anadal) 2019 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden (anadal) 2020 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve  Sinema Bölümünden (çift anadal) mezun oldu. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri (Kelam) Anabilim Dalı'nda yaptığı yüksek lisansını Prof.Dr. Şaban Ali Düzgün danışmanlığında yaptığı "Umut Teolojisi" isimli teziyle 2016 yılında tamamladı. 2017 yılı Mayıs ayında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne katıldı. 2019-2020 Akademik Döneminde İslâm düşünce Enstitüsü İDE Akademi İhtisas Programı'nı tamamladı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri (Kelam) Anabilim Dalı'nda doktorası devam etmektedir. 


Araştırma Alanları

Kelam, Doğa Felsefesi, Antropoloji, Mitoloji


Verdiği Dersler

ILA114 - Kelam Tarihi

ILA214-38577 - Kelam I


Video ve Görseller

Arş. Gör. Meryem YILMAZ

İslam Hukuk Tarihi alanında çalışmaları bulunmaktadır.




Biyografi

Meryem Yılmaz, 2016 yılında İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesinden mezun oldu. Aynı üniversiteden 2019 yılında yüksek lisans derecesini aldı. Doktora tez döneminde olan Yılmaz'ın yayınlanmış bazı makaleleri bulunmaktadır.


Araştırma Alanları

İslam Hukuku, İslam Hukuk Tarihi, İslam Ceza Hukuku


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Arş. Gör. Abdulmelik KUTLUAY

İslam hukuku ve İslam ekonomisi alanlarında çalışmalar yapan bir akademisyen.

İlim elde etmek arzusuyla bir yola giren kimseye Allah cennet yolunu kolaylaştırır. (Hadis-i şerif)



Biyografi

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 2015 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Zekât Ahkâmı Açısından Borcun Nisaba Etkisi” başlığıyla hazırladığı yüksek lisans tezini 2018 yılında tamamladı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde başladığı doktora çalışmasını sürdürmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezinde eğitim aldı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesine 2017 yılında katılmıştır.

 İslam iktisadı ve finansı başta olmak üzere borçlar hukuku, fıkıh usulu ve  İslam hukuk tarihi alanlarında araştırmalarına devam etmektedir.


Araştırma Alanları

Katılım Bankacığı, Katılım Sigortacılığı (Tekafül), İslam Hukuk Tarihi, Klasik Fıkıh Öğretisi


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Arş. Gör. Sümeyye Şehide CAN

Hadis tarihi ve usulü alanında çalışmalar yapan bir akademisyen.

ATEBE Dergisi Yazım ve Dil Editörü

ESKİYENİ Dergisi Alan Editörü

"Bazen ani bir aydınlanma kaderin yönünü değiştirecekmiş gibi görünür. Fakat aydınlanma denen şey ruhun usul usul hazırlanmış bir yolu bir anda görmesi demektir." Antoine de Saint-Exupery



Biyografi

2016 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimi esnasında klasik usûlde İslâmî İlimler eğitimi aldı ve Kütüb-i Sitte okumalarına katıldı. 2019 yılında yüksek lisans derecesini Yalova Üniversitesi'nden "Müteârız Hadisler Arasındaki Tercih Sebepleri" başlıklı teziyle  aldı. Yüksek lisans eğitimi devam ederken 2017 yılı Mayıs ayında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ne katıldı.  2019 yılında Ankara  Üniversitesi’nde  doktora programına başladı. Yatay geçiş yapan Can, doktora eğitimine Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde devam etmektedir. 

 

 


Araştırma Alanları
  • Hadis Usulü
  • Hadis Tarihi
  • İhtilâfu'l-hadis

Verdiği Dersler

ILA305 Hadis II

ILA306 Hadis III


Video ve Görseller

Dr. Öğr. Üyesi İsa GÜCEYÜZ

Arap Belâgatı Tarihi, Belâgat Literatürü ve Terminolojisi Üzerine Çalışmalar Yapan Bir Akademisyen

"Dilimin sınırları dünyamın sınırlarını belirler.” L. Wittgenstein



Biyografi

İsa GÜCEYÜZ (Dr. Öğr. Üyesi), lisans eğitimini (2013) Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlamış, yüksek lisans (2015) ve doktora (2020) derecesini Atatürk Üniversitesinden almıştır. 2014-2017 yıllarında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde akademik çalışmalarını yürütmüştür. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine  2017 yılı Mayıs ayında katılmıştır.

Arap Belâgatı Tarihi, Belâgat Literatürü ve Terminolojisi üzerine çalışmalar yapan İsa Güceyüz'ün ilgili alanlarda ulusal/uluslararası makaleleri ve kitap bölümleri bulunmaktadır.


Araştırma Alanları

Arap Belâgatı Tarihi

Belâgat Literatürü

Belâgat Terminolojisi

 


Verdiği Dersler

ARDB7009 Arapçada Yerinde Söz Söyleme Hüneri (Yüksek Lisans)

ARP209 İleri Okuma Becerileri I (Lisans)

ARP211  İleri Konuşma Becerileri I (Lisans)

ARP301 Dilbilimi I (Lisans)

ILA103 Arapça Okuma ve Anlama I (Lisans)

ILA301 Arap Dili ve Belâgatı I (Lisans)

ARP210 İleri Okuma Becerileri II (Lisans)

ARP302 Dilbilimi II (Lisans)

ILA106 Arapça Metin ve Yazma II (Lisans)

ILA302 Arap Dili ve Belâgatı II (Lisans)

İİF104 Arap Dili ve Edebiyatı II (Lisans)

İLH102 Arap Dili II (Lisans)


Video ve Görseller

Prof. Dr. Şahban YILDIRIMER
Prof. Dr. Şahban YILDIRIMER

İslam hukuk felsefesi ve idari yargı alanlarındaki çalışmaları ile tanınmaktadır.

İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı

Fikir adamları dünya vatandaşlarıdır.(Andre Morellet)

İslam hukukunda idari yargı uzmanlık alanıdır.

İslam hukuk felsefesi ve idari yargı uzmanlık alanıdır.

Mecelle ve Ahmet Cevdet Paşa konularında araştırmaları bulunmaktadır.

Hukuk felsefesi açısından Tabii hukuk teorisi ile İslam hukuku karşılaştırması alanında çalışmaları bulunmaktadır.

Hukuk felsefesi açısından değerlerin kaynağı konusunda araştırmaları bulunmaktadır.



Biyografi

Şahban Yıldırımer (Doç. Dr.), lisans eğitimini (1991) Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlamış, yüksek lisans derecesini (1994) Ankara Üniversitesinden, doktora derecesini (2007) Ankara Üniversitesinden almıştır. 2012-2016 yılları arasında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde akademik çalışmalarını yürütmüştür. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne 2016 yılı Mayıs ayında katılmıştır.


Araştırma Alanları

İslam Hukuku, İslam Hukuk Felsefesi, Yargı ve Yargı Etiği, İslam Ekonomisi ve Finansı 


Verdiği Dersler

TİB525 İslam Hukuk Tarihi

TİB527 İslam Hukuk Metodolojisi

TİB567 İslam Hukuk Felsefesi

TİB569 Mukayeseli İslam Hukuku


Video ve Görseller

toplantı          İslam hukuku


Prof. Dr. Enver ARPA
Prof. Dr. Enver ARPA

Tefsir, Tefsir Ekolleri, Selefi Hareketler ve Afrika hakkındaki çalışmalarıyla bilinen bir akademisyen

  • Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Müdürü
  • Tefsir Ana Bilim Dalı Başkanı
  • İlahiyat Fakültesi Fakülte Kurulu Üyesi
  • Diller Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi
  • Dış İlişkiler Komisyonu üyesi
Vakıaları zamanının şartlarında değerlendirmeyenler, zamanı olaylara feda ederler.

  • Tefsir İlimleri, Kur’an İlimleri hakkında ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapmaktadır.
  • Selefi Hareketler hakkında çalışmalarda bulunan az sayıdaki akademisyenlerden biridir.
  • Afrika Kıtası ile ilgili kalkınma işbirliğine yönelik nitel saha çalışmalarında bulunmaktadır.
  • Afrika ve Asya Kıtaları hakkında sağlıklı ve özgün bilgi üretme arayışı içerisindedir.


Biyografi

Prof. Dr. Enver ARPA lisans (1988) derecesini Ankara Üniversitesinden, yüksek lisans (1994) derecesini Ürdün Üniversitesinden almış, doktora derecesini (2001) Ankara Üniversitesinde tamamlamıştır. Akademik hayatından önce farklı kamu kurumlarında yurt içi ve yurt dışı idari görevlerde bulunan Enver ARPA Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine 2017 yılı Ağustos ayında katılmıştır. Yurt dışı görevleri, TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı dış ilişkiler müşavirliği gibi görevleri süresince uluslararası tecrübe edindi ve bu tecrübesini yazarak okuyucuya aktardı. “Afrika Satrancında Sudan” “Afrika Seyahatnamesi”, “Hayata Dair – Sanal Dünya Yorumları” gibi kitaplarının yanısıra İslam Dünyası ve Afrika kıtasıyla ilgili çeşitli çalışmalarda bulundu. Özellikle İslam dünyasında yaşanmakta olan şiddet olaylarıyla ilgili araştırma ve çalışmalarını halen sürdürmektedir.

TİKA’daki Daire Başkanlığı görevi sırasında Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yönelik, tarım ve hayvancılık, mesleki ve teknik eğitim, sağlık sektörünün iyileştirilmesi, içme suyu ve sanitasyonu, ortak kültürel mirasın ihyası vb. alanlar başta olmak üzere çok sayıda kalkınma projesi yönetti.

Tefsir, Kur’an İlimleri, Tefsir ekolleri, Selefî hareketler vb. konularda ulusal ve uluslararası dergilerde ve kitaplarda yayımlanmış çalışmaları bulunmaktadır. Afrika’da din hizmetleri, sağlık sektörünün geliştirilmesi, yapılacak yardımlarda öncelik ve yardımın etkinliği gibi farklı konularda hazırladığı makale, tebliğ ve raporları bulunmaktadır.


Araştırma Alanları
  • Tefsir
  • Kur’an İlimleri
  • Tefsir ekolleri
  • Selefî hareketler
  • Afrika araştırmaları

Verdiği Dersler
  • Afrika’da Dış Yardım ve Kalkınma (Tezli Yüskek Lisans)
  • Türk Dünyası Tefsir Çalışmaları (Tezli Yüskek Lisans)

Video ve Görseller

11        22      44 

 

5     7     9  

 

33        1        2   

 


Dr. Öğr. Üyesi Aykut Alper YILMAZ

Metafizik, Zihin Felsefesi, Kişisel Kimlik ve Özgür İrade Meselelerine İlgi Duyan Bir Akademisyen.

“Bir meseleyi basitçe anlatamıyorsan sen de anlamamışsın demektir” (R. Feynman).



Biyografi

(Ankara Üniversitesi) Din Felsefesi alanında tamamladığım Yüksek Lisans ve Doktora tez çalışmalarımda “insanın tabiatı” meselesini inceledim. Bu tezlerde cevabını aradığım temel soru, insanın “en temelde” ne olduğuydu: Kişi mi? Canlı mı? Beden mi? Ruh mu? gibi sorular. Ayrıca teistik inançlar ve insanın tabiatı arasındaki ilişkiyi sorguladım. İnsanı sorumlu bir varlık olarak gören ve ona birtakım özellikler yükleyen teistik inançların insanın tabiatı üzerinde ne gibi varsayımlarda bulunduğunu araştırdım. Bunun dışında bilinç, özgür irade gibi meseleler ve din felsefesinin temel meseleleri ilgi duyduğum konular arasında.


Araştırma Alanları

Araştırma Alanları: Din Felsefesi, Zihin Felsefesi, Kişisel Kimlik, Özgür İrade.


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Üsküdar NP Beyin Hastanesi - Zuhurcu Düalizm Sunumu


Prof. Dr. Latif TOKAT
Prof. Dr. Latif TOKAT

Dini Sembolizm, Varoluşçu Teoloji, Estetik-Din ilişkisi alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı

[ Çağımız Tanrı’nın ve ölümlülüğün unutulduğu bir çağdır. M. Heidegger ]

  • Din dili ve dini sembolizm konularında çalışmalar yapmıştır.

  • Varoluşçu Teoloji adlı kitabıyla teolojinin varoluşsal boyutuna dikkat çekmektedir.

  • Çağımızın önemli felsefi sorunlarından birisi olan Varlığın ve hayatın anlamı konusunda yayınlanmış kitabı bulunmaktadır.

  • Estetik ve sanatın Tanrı, Varlık, din ve metafizikle ilişkisi hakkında çalışmalar yapmaktadır.



Biyografi

Latif Tokat (Prof. Dr.) Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1989 yılında mezun olduktan sonra bir süre öğretmenlik yaptı. Aynı üniversitede “Teist Varoluşçulukta Hürriyet Problemi” adlı tezle Din Felsefesi alanında yüksek lisansını tamamladı. 1996’da Dokuz Eylül Üniversitesinde başladığı doktorasını “Dinde Sembolizm” adlı tezle yine Din Felsefesi alanında yaptı. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde ise öğretim üyesi olarak çalıştı. Aynı üniversitede bir süre Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanlığı yaptı. 2012 yılında, “Amerikan Dünya Görüşünde Din” başlıklı araştırma için YÖK bursuyla üç ay süreyle Chicago’da bulundu. 2015 yılında ise, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin katkılarıyla inceleme ve araştırma için altı hafta süreyle Londra’da kaldı. Din Felsefesi alanında çalışmalar yapan Latif Tokat, hem doktorada hem de doktora sonrasında felsefe ve teoloji alanlarında özellikle mukayeseli çalışmalara ağırlık verdi. Yayınlanmış kitap ve makaleleri, uluslararası ve ulusal bilimsel toplantılarda sunulmuş bildirileri bulunmaktadır.


Araştırma Alanları

Sistematik İslam düşüncesi, sistematik teoloji, estetik-din ilişkisi, tarihin anlamı, dini epistemoloji, felsefi-dini çoğulculuk, sekülarizmin imkanı.


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Anlam Sorunu      Dinde Sembolizm      Varoluşçu Teoloji     Din Felsefesi     din felsefesi yazıları


Prof. Dr. Ejder OKUMUŞ

Dinî meşrûiyet, dindarlık, İbn Haldun, din ve toplumsal değişim çalışmalarıyla öne çıkan bir isim.

  • Senato Üyesi
  • Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı
  • Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi
  • Fakülte Kurulu Üyesi
Kendi zamanını üretmeyen toplum, başkasının ürettiği zamana mahkum olur.

  • Dindarlık üzerine çalışmalar yapmaktadır.
  • Toplumsal değişimin din ile ilişkilerini anlamaya çalışmaktadır.
  • Dinin meşrûlaştırma boyutu üzerine araştırmalar yapmaktadır.
  • Din-siyaset ilişkileri araştırma alanları içindedir.
  • İbn Haldun'u anlama çabası içindedir.
  • Kur'an'da toplumsal konular üzerine çalışmaktadır.


Biyografi

Ejder Okumuş, 1988’de Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesini bitirdi. 1989-1994 yılları arasında İstanbul ve Kahramanmaraş’ta öğretmenlik yaptı. 1995’te Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisansını, 1999’da Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doktorasını tamamladı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesine gelmeden önce Yüzüncü Yıl, Marmara, Dicle ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde öğretim elemanı olarak çalıştı. 2004 ve 2007 yıllarında Amerika Birleşik Devletlerinde Louisiana Devlet Üniversitesi ve Nevada Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Yayınlanmış telif kitap ve makalelerinin yanında çevirileri bulunmaktadır.


Araştırma Alanları

Din ve toplumsal değişim, gösterişçi dindarlık, din ve siyaset, İbn Haldun, tarihî sosyoloji, dinin meşrûlaştırma gücü, Kur'an ve sosyoloji.


Verdiği Dersler

Video ve Görseller

https://youtu.be/0rLQd0zNfAI

https://www.youtube.com/watch?v=0rLQd0zNfAI

https://www.youtube.com/watch?v=RHk1UkrjJK8

https://www.youtube.com/watch?v=Tmox-LdL1w4

https://www.youtube.com/watch?v=4bsh5_ar304

https://www.youtube.com/watch?v=UiUt11uRM8A

https://www.youtube.com/watch?v=WMeUguKr3tY

https://www.diyanet.tv/farkli-bakis/video/farkli-bakis-82-bolum--genclik-ve-din

https://www.youtube.com/watch?v=SN-qae_1p6Y

https://www.youtube.com/watch?v=4ecoWkVcFu4

https://www.star.com.tr/roportaj/dunyevilesme-degil-bir-degisim-yasaniyor-haber-1436307/

https://www.youtube.com/watch?v=M2IoT_Btjek

https://www.vovoclip.com/video/8530SSCCTT93w227572190.html

Tanzimat         Sosyal           Turkiye            catisma         İslamofobi   

 

Güvenibn Haldun toplumsal çöküş          Zaman 1        Yeni       

 

kultur         Din Mesruiyet        siyaset           Kur'an 2        Degisim  

 

Yunus           meşruiyet           nasreddin hoca          toplumsal çöküş      din s

 

Gosteris            

 


Dr. Öğr. Üyesi Sevcan ÖZTÜRK

Kierkegaard, İkbal ve karşılaştırmalı din felsefesi üzerine çalışmaları ile tanınan bir akademisyen.


Karşılaştırmalı felsefe alanında çalışmaları bulunmaktadır. 

Çağdaş İslam düşüncesinin felsefi meselelerini incelemektedir.

Felsefi antropoloji ve teolojik antropoloji çalışma alanları arasındadır.



Biyografi

Sevcan Öztürk (Dr. Öğr. Üyesi), lisans (2007) derecesini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden, yüksek lisans (2009) ve doktora (2014) derecelerini Manchester Üniversitesi Teoloji bölümünden almıştır. 2014 yılı Mart ayından itibaren Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde çalışmaktadır. Oliver Leaman editörlüğünde Routledge Yayınevi tarafından yayınlanmış Becoming a Genuine Muslim: Kierkegaard and Muhammad Iqbal başlıklı çalışması bulunmaktadır. Karşılaştırmalı felsefi teoloji alanında çalışmalarını sürdürmektedir.


Araştırma Alanları

Karşılaştırmalı felsefi teoloji, felsefi ve teolojik antropoloji, çağdaş İslam düşüncesi


Verdiği Dersler

The Arab World and the West (İngilizce)

Research Techniques (İngilizce)


Video ve Görseller

Becoming a Genuine Muslim


1
Fakülte Sekreteri Gülay AKGÜN



Biyografi

Araştırma Alanları

Verdiği Dersler

Video ve Görseller

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.